Οι άντρες με μεγαλύτερα αδέρφια έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ομοφυλόφιλοι

16-12-2017

Το κεφάλαιο ομοφυλοφιλία είναι μεγάλο και πολύπλοκο. Αμέτρητες έρευνες έχουν προσπαθήσει να ρίξουν φως σε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Τώρα, μια νέα μελέτη προκαλεί αίσθηση αφού δείχνει πως οι άντρες που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ομοφυλόφιλοι.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μία τάση προς την ομοφυλοφιλία των αγοριών που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια, αλλά η νέα αυτή έρευνα αποκαλύπτει ότι γι’ αυτήν την τάση υπάρχει και μία πιο… βιολογική εξήγηση, που ξεκινά πολύ πριν από τη γέννηση ενός ατόμου.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου ατόμου, αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα φαινόμενο που μπορεί να συνδέεται με κάτι που συμβαίνει στη μήτρα.
Το φαινόμενο σχετίζεται με μια πρωτεΐνη που συνδέεται με το χρωμόσωμα Υ (που οι γυναίκες δεν έχουν) και είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του αρσενικού εγκεφάλου.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος στο πρώτο της αγόρι, αυτή η πρωτεΐνη που συνδέεται με το χρωμόσωμα Υ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Ο οργανισμός της γυναίκας αναγνωρίζει την πρωτεΐνη ως ξένη ουσία και το ανοσοποιητικό της σύστημα αποκρίνεται δημιουργώντας αντισώματα. Αν αρκετά από αυτά τα αντισώματα συγκεντρωθούν στο σώμα της γυναίκας και αργότερα αυτή μείνει έγκυος σ’ ένα άλλο αγόρι, τότε αυτά μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να εισέλθουν στον εγκέφαλο του δεύτερου αρσενικού εμβρύου.

Ο Καναδός επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας του Brock University, Anthony Bogaert, επισημαίνει: «Αυτό μπορεί να μεταβάλει τις λειτουργίες στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας την αίσθηση της έλξης του αρσενικού εμβρύου».

Οι ερευνητές εξέτασαν μια μικρή ομάδα 142 γυναικών και 12 ανδρών ηλικίας 18 έως 80 ετών και βρήκαν υψηλότερη συγκέντρωση αντισωμάτων στην πρωτεΐνη, γνωστή ως NLGN4Y, σε δείγματα αίματος γυναικών. Οι ίδιοι εντόπισαν υψηλότερη συγκέντρωση αντισωμάτων στην πρωτεΐνη σε γυναίκες που είχαν δύο γιους και ο νεότερος ήταν ομοφυλόφιλος, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν γιους ή που είχαν γεννήσει μόνο ετεροφυλόφιλα αγόρια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PNAS.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα αδέλφια μας επηρεάζουν την υγεία μας
Όσοι έχουν αδέλφια αντίθετου φύλου έχουν καλύτερη ερωτική ζωή