Εγκυμοσύνη: Η πίεση της μητέρας επηρεάζει την καρδιά του εμβρύου

19-12-2017

Είναι αρκετές οι γυναίκες που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν παρατηρήσει αλλαγές στην αρτηριακή τους πίεση. Η πίεση όμως φαίνεται πως δεν επηρεάζει μόνο την ίδια την μέλλουσα μητέρα αλλά και το παιδί που θα φέρει στον κόσμο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση στα πρώιμα στάδια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και όταν η μητέρα δεν πάσχει από διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics.

Για πολλά χρόνια, οι γιατροί γνώριζαν ότι οι γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με καρδιακά ελλείμματα. Ορισμένες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των μη διαβητικών μητέρων και του κινδύνου καρδιακού ελλείμματος στο παιδί. Ωστόσο, η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πρώτη που εξετάζει το ερώτημα αυτό στα πρώιμα στάδια της κύησης, όταν διαμορφώνεται η εμβρυϊκή καρδιά.

Για τους ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Εμμι Χελλε, αποτέλεσε πραγματική πρόκληση το γεγονός ότι η μητρική γλυκόζη δεν μετράται συνήθως σε μη διαβητικές γυναίκες. Αντίθετα, συνήθως οι γυναίκες κάνουν ένα τεστ ανοχής γλυκόζης από του στόματος για να καθοριστεί αν έχουν διαβήτη κύησης, αλλά πολύ μετά αφότου έχει διαμορφωθεί η εμβρυϊκή καρδιά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 19.107 ζευγαριών μητέρας-παιδιού που είχαν γεννηθεί την περίοδο 2009-2015. Στα αρχεία περιλαμβάνονταν λεπτομέρειες για την προγεννητική μητρική φροντίδα, περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των αιμοτολογικών εξετάσεων και αν είχαν γίνει καρδιακές διαγνώσεις στα παιδιά πριν ή μετά τον τοκετό.

Τα νεογνά με συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις, όσα ήταν από πολύδυμες εγκυμοσύνες και εκείνα των οποίων οι μητέρες είχαν εξαιρετικά χαμηλό ή εξαιρετικά υψηλό δείκτη μάζας σώματος, εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.

Έτσι από το τελικό δείγμα, 811 νεογνά διαγνώστηκαν με συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια και 18.296 όχι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος από τα δείγματα αίματος που είχαν δώσει οι μητέρες μεταξύ των τεσσάρων εβδομάδων πριν από την εκτιμώμενη ημερομηνία σύλληψης και στο τέλος της 14ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου. Επίσης, μελέτησαν τα αποτελέσματα της ανοχής στην γλυκόζη που είχαν κάνει στην 20η εβδομάδα κυοφορίας, τα οποία ήταν διαθέσιμα για 9.511 γυναίκες.

Μετά την εξαίρεση των γυναικών με διαβήτη πριν ή κατά τη διάρκεια της κύησης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος απόκτησης παιδιού με συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν αυξημένος κατά 8% για κάθε 10 mg/dL αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης στα πρώιμα στάδια της κύησης.

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα επίπεδα της γλυκόζης για την επιλογή των γυναικών που πρέπει να ελεγχθούν για τυχόν εμβρυϊκά καρδιακά προβλήματα. Γνωρίζοντας εγκαίρως την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων ενδεχομένως να μπορούμε να παρέχουμε εξειδικευμένη φροντίδα που αυξάνει τις πιθανότητες του παιδιού να ζήσουν μια υγιή ζωή», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Το άγχος επηρεάζει την προσωπικότητα του παιδιού
Εγκυμοσύνη: Οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας