Αλκοόλ: Το εισόδημα καθορίζει την επίδραση του

04-01-2018

Όλοι μας πίνουμε λίγο παραπάνω τώρα τις γιορτές. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως το κατά πόσο μας πειράζει το ποτό έχει να κάνει με τον οργανισμό, τα κιλά, την ηλικία και άλλα τέτοια στοιχεία. Φαίνεται όμως υπάρχει άλλος ένας παράξενος παράγοντας που καθορίζει το πως και το πόσο μας επηρεάζει το αλκοόλ. Και τον ανέδειξε νέα έρευνα Νορβηγών επιστημόνων. Ποιο είναι αυτό; Το εισόδημα. Ναι καλά διαβάσατε… το εισόδημα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Όσλο της Νορβηγίας, με επικεφαλής τον Δρ Είρικ Ντεγκερουντ, διαπίστωσαν μελετώντας πάνω από 200.000 ενήλικες ότι μερικά ποτά την εβδομάδα σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε ορίζοντα 30ετίας, αλλά ο συσχετισμός αφορούσε περισσότερο τα εύπορα άτομα.

Απ’ την άλλη, η κατανάλωση τεσσάρων έως επτά ποτών την εβδομάδα σχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά καρδιακού θανάτου αλλά μόνο στα άτομα με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους.

Ωστόσο, η τακτική ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι επιβλαβής ανεξαρτήτως οικονομικού υπόβαθου. Τα άτομα που μεθούσαν σε εβδομαδιαία βάση είχαν αυξημένες πιθανότητες μοιραίου καρδιακού επεισοδίου ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Επιχειρώντας την αιτιολόγηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine, ο Δρ Μάικλ Γκοϊφμαν διευθυντής Καρδιολογίας στο Νοσοκομείο Νορθγουελ του Λονγκ Άιλαντ σημειώνει ότι ο λόγος που το αλκοόλ αποδεικνύεται επωφελές για τους εύπορους παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος. Εικάζει ωστόσο ότι οι πλουσιότεροι που πίνουν μερικά ποτά την εβδομάδα ενδεχομένως να τρώνε υγιεινότερα, να γυμνάζονται και έτσι να απολαμβάνουν τα οφέλη του αλκοόλ.

Και σπεύδει να σημειώσει ότι «σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της μελέτης δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ενθαρρυντικό για την κατανάλωση αλκοόλ, αφού είναι τεκμηριωμένες οι αρνητικές επιπτώσεις του σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Σε ποιες χώρες πίνουν περισσότερο
Αλκοόλ: Τα παιδιά το μαθαίνουν από πολύ νωρίς