Οι γυναίκες που αποκτούν νωρίς περίοδο έχουν προβλήματα στην καρδιά

18-01-2018

Η συνηθισμένη ηλικία που τα κορίτσια αποκτούν έμμηνο ρύση, δηλαδή περίοδο είναι τα 12 χρόνια. Πολλές φορές όμως οι κοπέλες τυχαίνει να μπουν στην εφηβεία από πιο νωρίς, Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως η εμμηναρχή πριν την ηλικία των 12 ετών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου μετέπειτα.

Η έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία από τη βάση δεδομένων UK Biobank έρχεται να προσθέσει την πρώιμη εμμηναρχή στους αναπαραγωγικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η πρώιμη εμμηνόπαυση, οι επιπλοκές της κύησης και η υστερεκτομή, που σχετίζονται με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι συγκεκριμένοι αναπαραγωγικοί παράγοντες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, χωρίς όμως να είναι καταληκτικά τα συμπεράσματά τους.

Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, οι βρετανοί ερευνητές μελέτησαν πάνω από μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες έως 69 ετών, που είχαν ενταχθεί σε μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που είχε γίνει την περίοδο 2006-2010.

Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, το περιβάλλον, το ιατρικό ιστορικό τους, περιλαμβανομένων των αναπαραγωγικών παραμέτρων. Επίσης είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις και είχαν δώσει δείγματα ούρων, αίματος και σιέλου.

Κανείς εκ των 267.440 γυναικών και 215.088 ανδρών δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο όταν εντάχθηκαν στο δείγμα. Η ιατρική παρακολούθησή τους διήρκεσε έως τον Μάρτιο του 2016 ή μέχρι να καταγραφεί περιστατικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Heart, η μέση ηλικία των γυναικών όταν εντάχθηκαν στη μελέτη ήταν 56 έτη και περίπου οι μισές προέρχονταν από το εύπορο τμήμα της βρετανικής κοινωνίας. Επίσης, έξι στις δέκα δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Η μέση ηλικία έναρξης της εμμηνορρυσίας ήταν τα 13 έτη. Το 85% είχαν κυοφορήσει, το 44% είχαν δύο παιδιά και το πρώτο το απέκτησαν σε ηλικία 26 ετών, κατά μέσο όρο.

Μια στις τέσσερις γυναίκες είχαν αποβάλλει και το 3% είχε ιστορικό θνησιγένειας. Σχεδόν τα δύο τρίτα είχαν μπει στη φάση της εμμηνόπαυσης σε ηλικία 50 ετών κατά μέσο όρο.

Κατά τη διάρκεια της 7ετούς ελέτης, καταγράφηκαν 9.054 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου, το 34% σε γυναίκες. Σ’ αυτα περιλαμβάνονταν 5.782 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου (28% γυναίκες) και 3.498 εγκεφαλικά επεισόδια (43% γυναίκες).

Η ανάλυση των στοιχείων, μετά τη συνεκτίμηση πιθανών σχετικών παραγόντων, έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηναρχή, δηλαδή πριν την ηλικία των 12 ετών είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγρειακής νόσου, συγκριτικά με εκείνες που είχαν την πρώτη εμμηνορρυσία σε ηλικία 13 ετών και άνω.

Ομοίως εκείνες που είχαν μπει πρόωρα στην εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την ηλικία των 47 ετών, είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 42% περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης το ιστορικό αποβολών σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, με κάθε αποβολή να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 6%. Η θνησιγένεια αύξανε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου γενκά κατά 22% και εγκεφαλικού επεισοδίου συγκεκριμένα κατά 44%.

Η υστερεκτομή αύξανε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 12% και καρδιακής πάθησης κατά 20%. Όσες είχαν αφαιρέσει και τις ωοθήκες πριν την υστερεκτομή είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή πάθηση.

Τέλος, η απόκτηση παιδιών σε νεαρή ηλικία ήταν ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου, με κάθε έναν χρόνο καθυστέρηση της τεκνοποίησης να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 3%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πέντε άλλοι λόγοι εκτός από την εγκυμοσύνη που έχει καθυστερήσει η περίοδος