Γρίπη: Πως κολλάει ο ένας από τον άλλον (βίντεο)

22-01-2018

Κάθε χειμώνα όλοι μας λίγο πολύ ερχόμαστε αντιμέτωποι με την γρίπη. Συνάχι, πυρετός, πονόλαιμος… Πως κολλάει όμως ο ένας από τον άλλο; Η εξάπλωση του ιού της εποχικής γρίπης είναι τελικά ευκολότερη απ’ ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι μπορούμε να κολλήσουμε γρίπη από τα σταγονίδια των νοσούντων ατόμων όταν βήχουν ή φτερνίζονται, ή πιάνοντας μολυσμένες επιφάνειες. Αλλά οι ερευνητές με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η μετάδοση της γρίπης μπορεί να γίνει απλώς μέσω της αναπνοής.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ιοί της γρίπης μολύνουν τον αέρα απλώς μέσω της διαδικασίας της αναπνοής, και χωρίς να χρειαστεί ο πάσχων να βήξει ή να φτερνιστεί. Τα άτομα που νοσούν από γρίπη παράγουν μολυσμένα μικροσκοπικά σταγονίδια που διατηρούνται στον αέρα για αρκετό διάστημα ακόμα και όταν δεν βήχουν και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες της νόσησης. Οπότε όταν κάποιος αρχίζει να καταβάλλεται από την γρίπη, πρέπει να μένει σπίτι και να αποφεύγει την επαφή με άλλους για να μην τους μολύνει», εξηγεί ο Δρ Ντόναλντ Μιλτον, καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και επικεφαλής ερευνητής.

Ο Δρ Μιλτον ηγήθηκε ομάδας ειδικών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Δυτικού Μιζούρι και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, που είχε λάβει χρηματοδότηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της χώρας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences. Οι επιστήμονες εντόπισαν και χαρακτήρισαν ιούς της γρίπης σε δείγμα αναπνοής 142 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, κατά τη διαδικασία της φυσικής αναπνοής, της ομιλίας, του αυθόρμητου βήχα και φτερνίσματος και αξιολόγησαν την μολυσματικότητα των αερολυμάτων της γρίπης. Οι εθελοντές έδωσαν 218 ρινοφαρυγγικά δείγμα και 218 δείγματα 30λεπτης αναπνοής, αυθόρμητου βήχα και φτερνίσματος την πρώτη, δεύτερη και τρίτη ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η ανάλυση του ιού μέσω των δειγμάτων έδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών μετέδιδε τον ιό μέσω των αερολυμάτων που μεταφέρονταν από την αναπνοή. Έντεκά από τα 23 δείγματα αερολυμάτων, απουσία βήχα, είχαν ανιχνεύσιμο ιικό RNA και οκτώ από αυτά τα 11 περιείχαν τον ιό της γρίπης, γεγονός που σημαίνει ότι ο βήχας δεν είναι απαραίτητος για την παραγωγή των αερολυμάτων. Επίσης, τα λίγα φτερνίσματα που καταγράφηκαν δεν σχετίστηκαν με μεγαλύτερο αριθμό αντιγράφων ιικού RNA, που επιβεβαιώνει ότι το φτέρνισμα δεν συνεισφέρει καθοριστικά στην μετάδοση των αερολυμάτων που περιέχουν τον ιό της γρίπης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα νέα αυτά στοιχεία μπορούν να βελτιώσουν τα μαθηματικά μοντέλα για τη μετάδοση της γρίπης μέσω του αέρα και έτσι να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές πολιτικές δημόσιας υγείας για τον έλεγχο και τη μείωση των επιδημιών και πανδημιών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γρίπη ή κρυολόγημα; Πως να τα ξεχωρίζω;