Επιδερμίδα: Είναι ο καθρέφτης της υγείας μας

13-03-2018

χετε παρατηρήσει ποτέ να έχετε θαμπό και χλωμό δέρμα ή τα χείλη σας να ξεραίνονται αρκετά και να ξεφλουδίζουν λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στην Σουηδία, συμπέραναν σε πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγαν, πως μπορεί κανείς να διακρίνει αν κάποιος άνθρωπος έχει προσβληθεί από ιούς του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης παρατηρώντας το δέρμα, τα μάτια και τα χείλη του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο δέρμα και τα μάτια μπορούν να επέλθουν σε μόλις δύο ώρες από την προσβολή του οργανισμού από κάποιον ιό. Δηλαδή αρκετά πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως φτάρνισμα, ρινόρροια και πονόλαιμος.
Ο χειμώνας είναι, συνήθως, η περίοδος του χρόνου με τα περισσότερα περιστατικά κρυολογημάτων και γρίπης. Για αυτό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα τη συγκεκριμένη περίοδο χρήζει μεγαλύτερης φροντίδας και ενίσχυσης. Ο πιο γνωστός σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι άλλος από τη βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην άμυνα του οργανισμού και την πρόληψη εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος.

Η βιταμίνη C όντας υδατοδιαλυτή βιταμίνη, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις υψηλές θερμοκρασίες και το βρασμό, ενώ δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και έτσι η ανάγκη επαρκούς πρόσληψής της είναι καθημερινή. Η ανάγκη αυτή μπορεί να καλυφθεί αφενός μέσω της τροφής και αφετέρου από διάφορα συμπληρώματα διατροφής. Διατροφικές πηγές βιταμίνης C είναι τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και οι πιπεριές, τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι και τα τροπικά φρούτα όπως το ακτινίδιο, το γκουάβα και η παπάγια.

Παρόλα αυτά, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι ανάγκες για την πρόσληψη βιταμίνης C όλο και αυξάνονται. Αυτές τις ανάγκες έρχονται να καλύψουν τα συμπληρώματα διατροφής. Συνήθως, προσφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C ενισχύοντας έτσι την τόνωση και την ευεξία τόσο του οργανισμού όσο και του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δέρμα: Οι 3 τροφές που καταστρέφουν την επιδερμίδα