400 άνθρωποι το χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό

12-07-2017

Κάθε 90 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό στον πλανήτη! Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος,  μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για τα Ατυχήματα υλοποιείται το “Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό” (ΕΠΑΝ) από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Αρωγή και στήριξη στο πρόγραμμα προσφέρουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας – Αθλητικής Αλιείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Λειτουργών Φυσικής Αγωγής, το International Swimming Hall of Fame (ΗΠΑ), τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca (Βατικανό-Ρώμη), το Princess Charlene of Monaco Foundation (Μονακό), και το “A Chance for Children Foundation” (ΗΠΑ) που ίδρυσε ο Δημιουργός/ Σκηνοθέτης/ Παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς “Baywatch”.

Επιπροσθέτως, η μεμονωμένη δράση του προγράμματος, “Ασφαλής Ελλάδα”, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Δημιουργός και επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΠΑΝ είναι ο Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, Στάθης Αβραμίδης, PhD, Σύμβουλος Ατυχημάτων και Αγωγής Υγείας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, Υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και Διευθυντής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ. Σκοπός του Προγράμματος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας από ατυχήματα στο νερό στην Ελλάδα. Στόχοι: Η ευαισθητοποίηση γύρω από την αποφυγή και τη σωστή αντιμετώπιση των ατυχημάτων στο νερό και η συμμετοχή σε προγράμματα αθλητικής ναυαγοσωστικής για την δια βίου άσκηση.