Μαλλιά: Να γιατί ασπρίζουν μετά από κάποια ηλικία

07-05-2018

Από μικρά γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν άσπρα μαλλιά. Και ποτέ δεν αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει. Το παίρνουμε απλά ως ένα δεδομένο της ανθρώπινης φύσης. Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές μας δίνουν μια επιστημονική απάντηση στο ερώτημα: Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας;

Μια νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια έρχεται να δώσει μια πιθανή εξήγηση στο γιατί τα μαλλιά των ανθρώπων ασπρίζουν όταν βιώνουν χρόνιο στρες ή κάποια σοβαρή ασθένεια.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology, ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα ανακάλυψαν μια πιθανή σχέση μεταξύ των γονιδίων που συντελούν στο χρώμα των μαλλιών και των γονιδίων που δίνουν στον οργανισμό να καταλάβει ότι υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση.

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό επίθεση από έναν ιό ή ένα βακτήριο, το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά την αντεπίθεση. Όλα τα κύτταρα έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους εισβολείς και ανταποκρίνονται παράγοντας ιντερφερόνες. Αυτά τα μόρια σηματοδότησης στέλνουν σήμα σε άλλα κύτταρα να αναλάβουν δράση ενεργοποιώντας την έκφραση γονιδίων που αναστέλλουν τον ιϊκό διπλασιασμό και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού.

Η σχέση μεταξύ του χρώματος των μαλλιών και της έμφυτης ανοσοποιητικής ρύθμισης αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες. Εντοπίστηκε μεταξύ των γκρίζων μαλλιών, του παράγοντα μεταγραφής MITF και της έμφυτης ανοσίας. Ο MITF είναι γνωστός για τον ρόλο της στην ρύθμιση πολλών λειτουργιών εντός των μελανοκυττάρων.

Αλλά στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο MITF επίσης διατηρεί υπό έλεγχο την αντίδραση των ιντερφερόνων των μελανοκυττάρων. Επιπλέον, αν η έμφυτη ανοσοποιητική σηματοδότηση ενεργοποιηθεί εντέχνως στα ποντίκια με προδιάθεση να ασπρίσουν τα μαλλιά τους, τότε αυξάνει ο αριθμός των γκρίζων τριχών τους.

«Οι νέες αυτές διαπιστώσεις σημαίνουν ότι τα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος ελέγχουν επίσης το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας και να βρούμε στο μέλλον πιθανές λύσεις», σημειώνει ο Δρ Γουίλιαμ Παβαν, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Κλάδου Έρευνας Γενετικών Παθήσεων στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Γονιδιώματος των ΗΠΑ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μαλλιά: 124 γονίδια που επηρεάζουν το χρώμα τους