Πέτρες στα νεφρά: Τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο

14-05-2018

Όλοι γνωρίζουμε πως τα αντιβιοτικά πρέπει να τα παίρνουμε μόνο μετά από έγκριση του γιατρού και συνταγή. Βέβαια πολλές φορές το παίζουμε κι εμείς γιατροί και τρέχουμε μόνοι μας στο φαρμακείο. Η άσκοπη ή λάθος χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό μας.

Η χρήση αντιβιοτικών από το στόμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Ο κίνδυνος, που είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά και τους εφήβους, μειώνεται με την ηλικία, αλλά παραμένει αυξημένος για τρία έως πέντε χρόνια μετά τη λήψη των αντιβιοτικών.

Για λόγους που δεν είναι σαφείς, η νεφρολιθίαση (πέτρα στα νεφρά) έχει αυξηθεί κατά περίπου 70% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 26.000 άτομα με νεφρολιθίαση και 260.000 χωρίς πέτρα στα νεφρά. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN).

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γκρέγκορι Τάζιαν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η λήψη αντιβιοτικών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά από 2,3 φορές (σουλφοναμίδες) έως 1,3 φορές (ευρέος φάσματος πενικιλίνες), ανάλογα με το είδος του αντιβιοτικού.

Τα αντιβιοτικά μεταβάλλουν τη σύνθεση του μικροβιώματος στο ανθρώπινο σώμα. Η διαταραχή των μικροβιακών κοινοτήτων μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στον ευκολότερο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ένα στα τρία αντιβιοτικά δεν ενδείκνυνται για την πάθηση που συνταγογραφείται
Οι Έλληνες παίρνουν αντιβιοτικά για λάθος λόγους