Ένα ακόμη θανατηφόρο κρούσμα ιλαράς στην Ελλάδα

11-05-2018

Ένα ακόμη θανατηφόρο κρούσμα της ιλαράς  καταγράφηκε στη χώρα μας τη τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται  για 18χρονο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από γενετικό νόσημα και βρισκόταν σε ανοσοκατασταλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άτυχος νέος αν και είχε πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, έναντι της ιλαράς,  “κόλλησε” τη νόσο. Λόγω και της ανοσολογικής ανεπάρκειας του οργανισμού του παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές με αποτέλεσμα να καταλήξει από αναπνευστική ανεπάρκεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο θανατηφόρο περιστατικό είναι το τέταρτο στη διάρκεια της επιδημίας, τον τελευταίο χρόνο. Σημειώνεται ότι έχουν καταλήξει λόγω επιπλοκών από την ιλαρά ένα βρέφος και ένας 17χρονος Ρομά καθώς και μία 35χρονη μητέρα από την Αττική.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά πως η έκβαση της ιλαράς είναι απολύτως απρόβλεπτη ακόμη και σε εμβολιασμένους. Κι αυτό διότι η κάλυψη που προσφέρει το εμβόλιο δεν φτάνει το 100%, με το πρόβλημα να είναι ακόμη σοβαρότερο στις περιπτώσεις ασθενών με συνοδά νοσήματα όπως ανοσοανεπάρκεια.

Τέλος, όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 80 νέα κρούσματα ιλαράς, με τους ειδικούς να μιλούν για σταθερή πτώση των περιστατικών της νόσου τις τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά, τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.830.