Ολοκληρώνεται η διαδικασία προκήρυξης για την πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών

11-05-2018

Ολοκληρώνεται η διαδικασία προκήρυξης των διαθέσιμων θέσεων για τη μόνιμη πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Οι θέσεις αφορούν κυρίως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και λίγες “στοχευμένες” θέσεις σε συγκεκριμένα τμήματα και κλινικές νοσοκομείων. Συνολικά, θα έχουν προκηρυχθεί, κατά τη διετία 2017-2018, 2760 θέσεις ενώ από τις παλιές προκηρύξεις  «ξεπάγωσαν»  και προχωρούν περίπου οι 600, εκ των οποίων έχουν διοριστεί οι μισοί.

Μάλιστα σε ότι αφορά τις α τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ – στις οποίες υπάρχουν διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται γιατροί με ταυτόχρονο ιδιωτικό επάγγελμα –  από 1/1/2019, όλοι θα εργάζονται με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών σε μία συνάντηση εφ όλης της ύλης. Τη συζήτηση μονοπώλησε σε μεγάλο βαθμό το θέμα του ιατρικού μισθολογίου  και την απόφαση του ΣτΕ.

Ο υπουργός αν και συμφώνησε πως η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση όσον αφορά την αναπροσαρμογή (από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης και μετά) των μισθών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, παραδέχτηκε ωστόσο ότι καμία ενέργεια δεν έχει γίνει ως τώρα από την πλευρά της ηγεσίας του Υπ. Υγείας και καμία συνεννόηση δεν υπάρχει με το Υπ. Οικονομικών που να επιτρέπει την “ανακοίνωση οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ”.