Γυμναστική: Αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή προσβολή

30-05-2018

Η γυμναστική βελτιώνει την υγεία μας και κάνει καλό σε σώμα και πνεύμα. Πόσο μάλλον όταν το σώμα είναι παθημένο. Τώρα, νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων δείχνει πως η άσκηση μετά από μια καρδιακή προσβολή μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του θανάτου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ερευνητές από την Σουηδική Σχολή Αθλητισμού και Επιστημών Υγείας παρακολούθησαν 22.000 επιζώντες καρδιακής προσβολής ηλικίας 18-74. Διαπίστωσαν πως όσοι αύξησαν τα επίπεδα άσκησής τους μετά την απομάκρυνσή τους από το νοσοκομείο, μείωσαν στο μισό τους κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια.

Η ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία για ασθενείς με καρδιακή προσβολή στη Σουηδία και τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας όπως αναφέρθηκαν έξι έως δέκα εβδομάδες ή 12 μήνες μετά το συμβάν.

Οι ερευνητές κατέγραψαν σε πόσες συνεδρίες γυμναστικής τουλάχιστον 30 λεπτών έλαβαν μέρος οι επιζώντες – με μηδενικές έως εβδομαδιαίες συνεδρίες κατηγοριοποιημένες ως “ανενεργές” και δύο ως επτά συνεδρίες ως “ενεργές”.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Orjan Ekblom «Είναι γνωστό ότι οι σωματικά ενεργοί άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή και πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο. Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε τον αντίκτυπο της γυμναστικής στους ανθρώπους μετά από καρδιακή προσβολή».

«Θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν όλοι οι τύποι δραστηριοτήτων, συνήθως με μια ένταση που αντιστοιχεί σε μια γρήγορη βόλτα ή πιο έντονη», δήλωσε ο Ekblom στην AFP.

Σχεδόν 1.100 από την ομάδα των 22.227 πέθαναν τα τέσσερα χρόνια της μελέτης.

Η ομάδα μέτρησε επίσης κατά πόσο οι ασθενείς έγιναν λιγότερο ή περισσότερο δραστήριοι με την πάροδο του χρόνου ή διατηρούσαν ένα σταθερό επίπεδο δραστηριότητας.

Με την πρόβλεψη άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, οι συνήθειες καπνίσματος και η υγεία των ασθενών, η ομάδα εξέτασε τις τάσεις.

«Σε σύγκριση με τους ασθενείς που ήταν συνεχώς ανενεργοί, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 37% χαμηλότερος σε ασθενείς με μειωμένη δραστηριότητα, 51% σε όσους είχαν αυξημένη δραστηριότητα και 59% σε όσους ήταν συνεχώς ενεργοί» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Η “μειωμένη δραστηριότητα” αναφέρεται σε ασθενείς που ασκήθηκαν αρχικά μετά από την καρδιακή προσβολή τους, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν.

«Η άσκηση δύο ή περισσότερων εβδομάδων θα πρέπει να υποστηρίζεται αυτόματα για ασθενείς με καρδιακή προσβολή», δήλωσε ο Ekblom. «Επίσης, η μελέτη δεν έδωσε δεδομένα που να συνδέουν την έντονη άσκηση με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», πρόσθεσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γυμναστική: Πόσο πρέπει να κάνω για να έχω υγιή καρδιά
Κατάθλιψη: Αυτή είναι η γυμναστική που την νικά