41 εκατομμύρια οι “υπερχρεώσεις” των κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

Σε 41 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι υπερχρεώσεις ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης παρουσιάζοντας το πόρισμα των ελέγχων των ιδιωτικών εταιρειών.

Από τα 41 όμως εκατομμύρια, όπως προκύπτει από το πόρισμα, τα 5 είναι, που έχουν να κάνουν με «καραμπινάτες» υποθέσεις εξαπάτησης του δημοσίου, όπως νοσηλεία αρρένων για εγκυμοσύνη, νοσηλεία κοριτσιών κάτω των 6 ετών ή πάνω των 65, για λοχεία, νοσηλεία γυναικών για ανδρολογικούς λόγους, ακόμη παράλληλες νοσηλείες ασθενών αλλά και νοσηλείες ενηλίκων σε τμήμα νεογνών. Οι εμπλεκόμενοι πάροχοι σε αυτές τις περιπτώσεις θα  έχουν ποινικές συνέπειες, με ελάσονα επίπτωση όπως είπε ο κος Βορίδης, τη διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Τα υπόλοιπα 36 εκατομμύρια είναι “υπό αμφισβήτηση” οπότε, όπως είπε μιλώντας και ως νομικός, ο υπουργός Υγείας, τίθενται θέματα αστικων διαφορών και θα δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Παρόντες στη πολυδιαφημιζόμενη συνέντευξη τύπου ήταν οι 4 τελευταίοι υπουργοί Υγείας  Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας  Λυκουρέντζος και Άδωνις Γεωργιάδης σε μια παρουσίαση  που επικοινωνιακά εστέφθη με άριστα, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα ότι η πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, ενώ τα θετικά αποτελέσματα μιας ενέργειας, είναι δείγμα πολιτικής ωρίμανσης και εντιμότητας, να τα καρπώνονται όλοι όσοι δούλεψαν για αυτή.  Όπως είπε ο πρώην υπουργός Υγείας  Άδωνις Γεωργιάδης, «είμαστε εδώ για να δρέψουμε του γλυκείς καρπούς μιας πικρής προσπάθειας όλων μας».

Και τους έδρεψαν,  τουλάχιστον τους επικοινωνιακούς γιατί επί της ουσίας παρότι δεν έχουν περάσει ούτε 10 μέρες που ο κος Βορίδης  δήλωνε δημόσια ότι θα δώσει ονόματα και διευθύνσεις, ούτε καν για αυτά τα 5 εκατομμύρια που τα χαρακτήρισε «εντελώς απατηλά» δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι έλεγχοι των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών όπως είπε ο υπουργός Υγείας, έγιναν σε 101 ιδιωτικές κλινικές και εξετάσθηκαν 444.041 περιστατικά  κλειστής νοσηλείας. Το σύνολο των υποβολών που ελέγχθηκαν σύμφωνα με τον κ. Βορίδη ανέρχεται σε 286.016.541,66 ευρώ.

Το πόρισμα παραδόθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και αφορά το  91% των χρεώσεων ενώ υπολείπεται το 9 %, το οποίο αναμένεται να ελεγχθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Από τα παραπάνω προκύπτει κούρεμα 14,7% των συνολικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος και των Διαγνωστικών Κέντρων ενώ όπως είπε ο κος Βορίδης στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνεται έλεγχος σε πραγματικό χρόνο κατά το πρότυπο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, επί πλέον, θα επανεξετασθεί τοισχύον θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου οι μπουν ιδιωτικές εταιρείες για να κάνουν ελέγχους και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.