Άνοια: Αυτά είναι τα χόμπι που προστατεύουν

06-06-2018

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει κανείς για να προστατέψει την νοητική του υγεία και να αποτρέψει τον ερχομό της άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ναι. Νέα έρευνα Βρετανών και Κινέζων επιστημόνων δείχνει πως υπάρχουν ορισμένα χόμπι που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση άνοιας.

Δραστηριότητες όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια και το διάβασμα βοηθούν όχι μόνο να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας, αλλά και να «θωρακίσουμε» τον εγκέφαλό μας ενάντια στην άνοια, δείχνει η νέα βρετανο-κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 15.500 ηλικιωμένους από το Χονγκ Κονγκ, ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια κατά μέσο όρο. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με άνοια στην αρχή της μελέτης, ενώ κατά τη διάρκεια της πενταετίας εμφάνισαν άνοια 1.300 από αυτούς.

Στο ξεκίνημα της μελέτης και κατά τη διάρκεια αυτής οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσωπικές συνεντεύξεις με καθέναν από τους συμμετέχοντες, ρωτώντας τους ποιες «πνευματικές δραστηριότητες» κάνουν, όπως το διάβασμα (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά), τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιχνίδια με τράπουλα ή ακόμη και ο στοιχηματισμός στον ιππόδρομο. Κατά τις συναντήσεις αυτές, οι ερευνητές αξιολογούσαν και τη γενικότερη υγεία των συμμετεχόντων.

Από τις αναλύσεις των στοιχείων που συνέλεξαν οι ερευνητές προέκυψε ότι όσοι συμμετέχοντες έκαναν σε καθημερινή βάση διάφορες πνευματικές δραστηριότητες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με όσους έκαναν τέτοιες δραστηριότητες πιο σπάνια ή και ποτέ.

Μάλιστα, ο μικρότερος κίνδυνος άνοιας φάνηκε δεν φάνηκε να σχετίζεται με άλλους γνωστούς παράγοντες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως η διατροφή ή η γυμναστική.
«Δεδομένης της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, η προώθηση της ενασχόλησης με πνευματικές δραστηριότητες μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ή την αναχαίτιση της άνοιας» σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Οι φτωχοί κινδυνεύουν περισσότερο
Άνοια: Τα αντιχολινεργικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο