Εγκέφαλος: Γερνάει πιο αργά όταν αισθανόμαστε νέοι

06-07-2018

Όλοι μεγαλώνουμε. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Κάποιοι βέβαια αισθάνονται νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία. Σύμφωνα με νέα έρευνα Νοτιοκορεατών επιστημόνων, αυτό το συναίσθημα ενδεχομένως να αντανακλά και τον ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα, υπέβαλλαν σε MRI 68 υγιείς ενήλικες, 59-89 ετών, εστιάζοντας στον όγκο της φαιάς ουσίας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις για το αν αισθάνονταν νεότεροι ή μεγαλύτερη από την ηλικία τους και άλλες για τις γνωστικές τους ικανότητες και την αντίληψη τους για την συνολική κατάσταση της υγείας τους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τζινγιουνγκ Τσεϊ και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και παρατήρησαν ότι οι ηλικιωμένοι που αισθάνονταν νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία είχαν λιγότερες ενδείξεις εγκεφαλικής γήρανσης, συγκριτικά με εκείνους που αισθάνονταν όσο ήταν ή και μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Aging Neuroscience.

Τα άτομα που αισθάνονταν νεότερα από την ηλικία τους είχαν υψηλότερο σκορ στο τεστ μνήμης, θεωρούσαν ότι η υγεία τους ήταν καλύτερη και ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε καίριες περιοχές του εγκεφάλου.

«Οι άνθρωποι που αισθάνονταν νεότεροι είχαν δομικά χαρακτηριστικά ενός νεότερου εγκεφάλου. Μάλιστα αυτή η διαφοροποίηση ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, η υποκειμενική υγεία, τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή γνωστική λειτουργικότητα», σημειώνει ο Δρ Τσεϊ.

Εικάζει δε ότι όσοι αισθάνονται νεότεροι της ηλικίας τους ενδεχομένως να αντιλαμβάνονται την διαδικασία της εγκεφαλικής γήρανσης καθώς η απώλεια της φαιάς ουσίας καθιστά δυσκολότερη τη ανταπόκριση σε πνευματικές προκλήσεις.

Πάντως προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν συγκεκριμένα εγκεφαλικά χαρακτηριστικά σχετίζονται άμεσα με την υποκειμενική ηλικία και γι’ αυτό οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα. Λένε όμως ότι πιθανόν τα άτομα που αισθάνονται νεότερα να είναι σωματικά και πνευματικά πιο δραστήρια, και αυτό να συντελεί σε βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Και φυσικά μπορεί να ισχύει το αντίθετο, δηλαδή όσοι αισθάνονται μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία να επιβαρύνουν κάποιο τρόπο την εγκεφαλική τους υγεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκέφαλος: Παράγει νέους νευρώνες ακόμα και στην τρίτη ηλικία