Απιστία: Οι άνδρες-«νικητές» απατούν περισσότερο την σύντροφό τους

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν έναν άνδρα σε απιστία. Τωρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων αναδεικνύει ακόμα έναν. Την υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Η σιγουριά που χαρίζει σε έναν άνδρα η πεποίθηση ότι έχει «νικήσει» σε κάτι, επιφέρει ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό του, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τις πιθανότητες να φανεί άπιστος.

Σύμφωνα με μια καινούργια μελέτη, αρκεί ένας άνδρας να αισθανθεί «νικητής» (όχι απαραίτητα να είναι) και ανώτερος συγκριτικά με άλλους άνδρες, για να αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του ως «κελεπούρι». Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση τεστοστερόνης που προκαλούν τα παραπάνω συναισθήματα, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για απιστία, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Βρετανία εντόπισε ορμονικές και ψυχολογικές αλλαγές σε άνδρες που πίστευαν ότι είχαν κατατροπώσει τον ανταγωνισμό σε κάποιον τομέα. Ειδικότερα, η ομάδα μέτρησε τα επίπεδα ορμονών 38 ανδρών, από 20-30 ετών, ζητώντας τους παράλληλα να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αναφορικά με την αυτοπεποίθησή τους και την «ετοιμότητά» τους να προσεγγίσουν ερωτικά μία γυναίκα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν τους άνδρες να συναγωνιστούν σε ζευγάρια σε κωπηλατικές μηχανές, οι οποιες είχαν «πειραχθεί» ώστε να αναδείξουν τυχαία έναν νικητή, ανεξάρτητα από το ποιος είχε την καλύτερη επίδοση. Κατόπιν, η ομάδα επανάλαβε τα τεστ, και διαπίστωσε σημαντικές αλλαγές στα αποτελέσματα τόσο των νικητών όσο και των χαμένων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Απιστία: Οι κοντοί άνδρες απατούν περισσότερο
Απιστία: Οι γυναίκες σε αυτά τα επαγγέλματα είναι οι πιο άπιστες

In this article