Κατάθλιψη: Πως η κεταμίνη βοηθά στην θεραπεία

03-09-2018

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο παλεύουν καθημερινά με την κατάθλιψη και δυσκολεύονται πολύ να την αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που βοηθούν. Αμερικάνοι επιστήμονες όμως τώρα βρήκαν πως το αναισθητικό φάρμακο κεταμίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό σε μερικές περιπτώσεις κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού που συνήθως δεν ανταποκρίθηκαν σε άλλα πρότυπα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με την Ananya Mandal, Medical Doctor, Clinical Pharmacologist, μια νέα μελέτη διερεύνησε την πραγματική λειτουργία της κεταμίνης στην κατάθλιψη και διαπίστωσε ότι το φάρμακο μπορεί να δράσει με τους ίδιους υποδοχείς όπως τα οπιούχα αναλγητικά. Η τελευταία μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό «American Journal of Psychiatry».

Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Stanford συμπεριέλαβαν 12 εθελοντές ανθεκτικούς στη θεραπεία κατά της κατάθλιψης.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν έγχυση κεταμίνης και επιπλέον, μερικοί έλαβαν ναλτρεξόνη, ένα φάρμακο που μπορεί να εμποδίσει τα αποτελέσματα των οπιοειδών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν συνδυασμό κεταμίνης και φυσιολογικού ορού παρουσίασαν ανακούφιση από τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους γρήγορα σε σύγκριση με εκείνους για συνδυασμό κεταμίνης και ναλτρεξόνης. Στην πραγματικότητα, όσοι που έλαβαν κεταμίνη και αλατούχο placebo ανέφεραν τουλάχιστον 90% μείωση των συμπτωμάτων τους μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες από την έγχυση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές δεν παρατηρήθηκε καμία τέτοια βελτίωση μεταξύ αυτών που έλαβαν κεταμίνη και ναλτρεξόνη. Αυτό απέδειξε ότι όταν οι δράσεις οπιοειδών μπλοκάρονται, η κεταμίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό. Επιπλέον, και οι δύο ομάδες αντιμετώπισαν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες της κεταμίνης, όπως συναισθήματα δυσφορίας, απογοήτευση κ.λπ. Αυτό επίσης έδειξε ότι η αντικαταθλιπτική δράση της κεταμίνης ήταν πέρα από τις συνήθεις δράσεις της, οι οποίες παρατηρήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες σε κάθε ομάδα.

Η κεταμίνη παρουσιάστηκε πρόσφατα λόγω των ανεξερεύνητων δυνατοτήτων της ως αντικαταθλιπτικό. Εάν αυτό τελικά αποδειχθεί, τότε όπως πιστεύουν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την έρευνα για την κατάθλιψη. Η κεταμίνη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον, κυρίως επειδή δεν μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου σε αντίθεση με άλλα αντικαταθλιπτικά. Ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Boris Heifets, επίκουρος καθηγητής Αναισθησιολογίας, Περιεγχειρητικής και Χρόνιου Πόνου στο Stanford, εξήγησε ότι η κεταμίνη αναστέλλει τους υποδοχείς του εγκεφάλου για το γλουταμινικό, ένα σημαντικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο.

Η ερευνητική η ομάδα συμφωνεί ότι αυτή η νέα μελέτη δείχνει πως η κεταμίνη μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν κατάθλιψη και τα νέα φάρμακα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τον ίδιο τρόπο και ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν τους υποδοχείς οπιοειδών χωρίς να δημιουργούν παρενέργειες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα στα παιδιά
Οι ενήλικες με κατάθλιψη και στρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό