Μόνο με άδεια σκοπιμότητας η εγκατάσταση συστημάτων ακτινοβολίας στο ΕΣΥ

11-09-2018

Αποκλειστικά και μόνο με άδεια έκδοσης σκοπιμότητας μπορεί να εγκατασταθεί ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός συστημάτων ιοντιζουσών  ή  μη  ιοντιζουσών  ακτινοβολιών  σε νοσοκομεία του  Ε.Σ.Υ.,  Δημόσιες Μονάδες Π.Φ.Υ.,  Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Η άδεια σκοπιμότητας χορηγείται από τον οικείο Περιφερειάρχη μετά από σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ένα από τα κριτήρια έγκρισης  άδειας  σκοπιμότητας  είναι  η  ποιότητα  του  προτεινόμενου  εξοπλισμού.  Ο προτεινόμενος εξοπλισμός πρέπει να βρίσκεται σε γραμμή παραγωγής κατά το χρόνο της αίτησης ή/και με πιστοποιημένη κάλυψη με ανταλλακτικά για τα επόμενα 10 χρόνια.

Για το λόγο αυτό ο φάκελος της  αίτησης θα πρέπει επιπλέον να περιέχει βεβαίωση του κατασκευαστή  ή  της  θυγατρικής  εταιρείας ή  του  επισήμου  αντιπροσώπου  που  θα αναφέρει ότι:

α) το προς εγκατάσταση μηχάνημα βρίσκεται στην γραμμή παραγωγής του κατασκευαστή ή /και

β) Ο προτεινόμενος εξοπλισμός έχει πιστοποιημένη κάλυψη με ανταλλακτικά για τα  επόμενα 10 χρόνια

Στην  περίπτωση  αιτήσεων  για  χορήγηση  άδειας  σκοπιμότητας  για  εγκατάσταση  συστημάτων σε κλινικές οι οποίες, όπως προκύπτει από την άδεια λειτουργίας τους έχουν  και παθολογικά και χειρουργικά τμήματα δεν εφαρμόζεται το κριτήριο της πληθυσμιακής  κάλυψης.  Τα λοιπά κριτήρια εφαρμόζονται κανονικά.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία πληθυσμού των Δήμων και των Περιφερειακών Ενοτήτων βασίζονται στην τελευταία  απογραφή  μόνιμου  πληθυσμού  της  Ελληνικής  Στατιστικής  Αρχής  (ΦΕΚ 698/Β/2014).

Για τα κινητά συστήματα ακτινογράφησης ή ακτινοσκόπησης καθώς και για τα «κινητά συστήματα ακτινογράφησης για την πραγματοποίηση κατ’ οίκον ακτινογραφήσεων»  δεν  εφαρμόζεται κριτήριο πληθυσμιακής κάλυψης.

Για την εφαρμογή του κριτηρίου της πληθυσμιακής κάλυψης για ορθοπαντογράφους νοούνται  ως ορθοπαντογράφοι τα ακόλουθα συστήματα:

Οι ορθοπαντογράφοι με αποτύπωση εικόνας 2D σε φιλμ ή σε σύστημα ψηφιοποίησης (CR), οι ψηφιακοί ορθοπαντογράφοι 2D και οι ορθοπαντογράφοι με δυνατότητα αναβάθμισης σε CBCT.

Για  την  αλλαγή  έδρας  εντός  της  ίδιας  πληθυσμιακής  μονάδας  συστήματος  με  άδεια σκοπιμότητας σε ισχύ δεν εφαρμόζονται πληθυσμιακά κριτήρια.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι:

Η άδεια σκοπιμότητας  ισχύει  για  δώδεκα  μήνες  από  την  έκδοση της. Οι  ενδιαφερόμενοι  υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση της ειδικής άδειας λειτουργίας εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος της άδειας σκοπιμότητας.