Επίθεση από πολίτη σε εργαζόμενες στο ψυχιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Χαλκίδας

20-09-2018

Τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού φύλαξης στα δημόσια νοσοκομεία καταδεικνύει το σοβαρό περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες με τον ξυλοδαρμό της Διευθύντριας του Ψυχιατρικού  Τμήματος   και   μιας   νοσηλεύτριας   στο γενικό νοσοκομείο Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων  Υγείας Χαλκιδικής, «την   3η  Σεπτεμβρίου   2018   έλαβε   χώρα   στο   Ψυχιατρικό   Τμήμα   του   Γενικού Νοσοκομείου   Χαλκιδικής   ένα   πολύ   δυσάρεστο   περιστατικό   με   θύμα   την εφημερεύουσα   Διευθύντρια   της   Ψυχιατρικής   κλινικής   και   μία   νοσηλεύτρια   που κλήθηκε για βοήθεια. Οι δύο εργαζόμενες του Νοσοκομείου δέχθηκαν άνανδρη και βάναυση επίθεση από έναν πολίτη όταν του ζητήθηκε να αποχωρήσει από το σαλόνι αναμονής του Ψυχιατρικού Τμήματος όπου βρέθηκε να κοιμάται. Η επίθεση αυτή μπορούσε   να   έχει   τραγικό   επίλογο   καθώς   η   Διευθύντρια   του   τμήματος   φέρει βαρύτατες κακώσεις στο κεφάλι και το  σώμα της μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα του δράστη. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία και καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης».

Όπως αναφέρει η Ένωση, ο εργοδότης (Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής-4η Υ.ΠΕ) είναι υποχρεωμένος από την Νομοθεσία να εξασφαλίζει την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να εκτελούν απρόσκοπτα την εργασία τους. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί και σε άλλα που έλαβαν χώρα στο παρελθόν και έχει έρθει η ώρα να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών του Νοσοκομείου μας πριν θρηνήσουμε θύματα.

Μάλιστα, καταγγέλλει τη   Διοίκηση   του   Γενικού   Νοσοκομείου   Χαλκιδικής   και   της   4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την αδιάφορη στάση τους σχετικά με το θέμα της πρόσληψης   επικουρικού   προσωπικού   SECURITY   όλο   το   24ωρο   και   για   όλη   τη διάρκεια του έτους (Προβλέπεται από το άρθρο 97 Ν.4386/2016). Όπως αναφέρει, οι οικονομικοί λόγοι   δεν   μπορούν   να   αποτελούν   προτεραιότητα   έναντι   της   ζωής   και   της ακεραιότητας   των   εργαζομένων   και   των   ασθενών.   Η   φύλαξη   των   χώρων   του Νοσοκομείου   είναι   δεδομένο   ότι   θα   λειτουργήσει αποτρεπτικά   σε   παρόμοια περιστατικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση απαιτεί να   ορισθεί   Δ.Σ   με  θέμα   τον   ξυλοδαρμό   της   συναδέλφου   και   την δημόσια καταδίκη του περιστατικού από τη Διοίκηση καθώς και την δέσμευση για την άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού φύλαξης του Νοσοκομείου Χαλκιδικής για όλο το 24ωρο και καθ ́όλη τη διάρκεια του έτους όπως νόμος ορίζει. Επίσης, είναι δυνατόν να συνάπτονται συμβάσεις παροχής υπηρεσιών σίτισης ή φύλαξης των κεντρικών, των αποκεντρωμένων και όλων εν γένει των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ και των Ν.Π.Ι.Δ. που   εποπτεύονται   από   το   Υπουργείο   Υγείας   με   ιδιώτες   που   απασχολούνται   ή απασχολούνταν με ατομική σύμβαση ή διαμέσου εταιρικού σχήματος, στον τομέα της σίτισης   ή   της   φύλαξης   αντιστοίχως,   με   οποιαδήποτε   σχέση   εργασίας,   κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.