Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Κάνουν τα παιδιά επιθετικά

02-10-2018

Τα παιδιά πλέον περνούν πολλές ώρες την ημέρα, ιδίως τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η πολύωρη ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια, κάνει τα παιδιά πιο επιθετικά.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Dartmouth των ΗΠΑ προχώρησαν σε ανασκόπηση δεδομένων από 24 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, στις οποίες περιλαμβάνονταν πάνω από 17.000 παιδιά και έφηβοι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Όπως έδειξαν αυτά, τα παιδιά που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια δράσης ήταν κατά κάποιο τρόπο πιθανότερο από συνομηλίκους τους να είναι πιο επιθετικά με την πάροδο του χρόνου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ανασκόπηση παρουσιάζει σχεδιαστικές αδυναμίες καθώς βασίστηκε σε αυτο-αναφορές των παιδιών για «μη-σοβαρά» ζητήματα, όπως η ευερεθιστότητα και δεν έγινε αντικειμενική μέτρηση της επιθετικότητας τους.

Όπως ωστόσο εξηγούν οι ερευνητές, τα βιντεοπαιχνίδια δράσης ενδεχομένως να προάγουν την επιθετικότητα αφού επιβραβεύουν κατά κάποιο τρόπο τη βια και τις επιθετικότητες σκέψεις, μειώνοντας την ενσυναίσθηση. Και συμβουλεύουν τους γονείς να σπρώχνουν τα παιδιά να επιλέγουν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους πιο παραγωγικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Βιντεοπαιχνίδια: Ποια μειώνουν τον πόνο στη μέση
Σεξ: Τα βιντεοπαιχνίδια φέρνουν γρήγορη εκσπερμάτιση