Oριστική αναστολή – από την Παρασκευή – για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (UPD), με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας – Μιλά στο healthview.gr ο Γιάννης Μπασκόζος

11-10-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Σε επιλεκτική πρόσκληση δημοσιογράφων προς “ενημέρωση”, ιδιαιτέρως δημοσιογράφων οι οποίοι δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το θέμα, για ευνόητους λόγους, έχει ήδη προχωρήσει για το απόγευμα της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) Νικόλαος Οικονομόπουλος!

Η ακραία αντιδεοντολογική όσο και ιδιαιτέρως φοβική αυτή κίνηση του Νικόλαου Οικονομόπουλου, να προσκαλέσει προς “ενημέρωση” για το απόγευμα της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου ορισμένους δημοσιογράφους, και μάλιστα αμέσως μετά το πέρας της επικείμενης συνεδρίασης (5:30 μ.μ.) του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ, λαμβάνει χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή για την τύχη του ΕΕΣ και ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου έχει αποστείλει εγγράφως από την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στη διοίκηση του ΕΕΣ και τον ίδιον τον Νικόλαο Οικονομόπουλο την απόφασή της για την οριστική αναστολή για τον ΕΕΣ…

Τη σχετική επιστολή προς τη διοίκηση του ΕΕΣ και τον Νικόλαο Οικονομόπουλο, μάλιστα, υπογράφει ο ίδιος ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φραντσέσκο Ρόκκα, ενώ το καθεστώς της αναστολής για τον ΕΕΣ θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2019 για τα χρηματοδοτούμενα από τη Διεθνή Ομοσπονδία προγράμματα του ΕΕΣ στην Ελλάδα και από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου για τον ίδιον τον ΕΕΣ!

Μία ντροπιαστική εξέλιξη…

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΕΣ, κατά την οποία εξελίσσεται μία τόσο ντροπιαστική για την οργάνωση και τη χώρα διαδικασία, ενώ ο ΕΕΣ δεν έχει εφεξής δικαίωμα ψήφου στα όργανα της Διεθνούς Ομοσπονδίας και θα ανασταλούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλα τα εν εξελίξει προγράμματα της οργάνωσης στην Ελλάδα…

Η αιτία για την άμεση και οριστική θέση του ΕΕΣ σε αναστολή από τη Διεθνή Ομοσπονδία είναι το γεγονός ότι η νυν διοίκηση της οργάνωσης και ο Νικόλαος Οικονομόπουλος έχουν παραβιάσει όλες τις εθνικές και διεθνείς συμφωνίες του ΕΕΣ, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμο το πραγματικά νέο καταστατικό του ΕΕΣ, να μην έχουν ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και να μην είναι σε θέση ο ΕΕΣ να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση και νέες εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών για το ΚΔΣ της οργάνωσης.

Εισήγηση μόνον με…μεταφρασμένη στα ελληνικά την απόφαση!

Βεβαίως, δεν έχει προηγούμενο η… εφευρετικότητα του Νικόλαου Οικονομόπουλου! Τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του ΚΔΣ του ΕΕΣ, το απόγευμα της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΕΕΣ ενεφάνισε προς συζήτηση στα μέλη του ΚΔΣ της οργάνωσης  μόνον μία… μετάφραση της επίμαχης απόφασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας στα ελληνικά και όχι το ίδιο το πρωτότυπο στα αγγλικά κείμενο της σχετικής απόφασης…

Γιάννης Μπασκόζος: Το υπουργείο Υγείας προσπάθησε και προσπαθεί για τη σωτηρία του ΕΕΣ

Πολύ νωρίτερα, πάντως, σε αποκλειστική δήλωσή του στο healthview.gr, ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος τονίζει το πρωί της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου τα εξής:

“Το υπουργείο Υγείας και προσωπικά ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας προσπάθησαν για τη σωτηρία του ΕΕΣ και προσπαθούν ακόμη.

Με τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του κ. Αλεξανδρή στον ΕΕΣ πραγματοποιήθηκαν πριν από μήνες οι πρώτες αδιάβλητες εκλογές και, σε συμφωνία με την Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου, καταστρώθηκε ένας ‘οδικός χάρτης’ για την έξοδο του ΕΕΣ από την βαθιά κρίση και την απόλυτη αναξιοπιστία.

Η ευθύνη για την καταστρατήγηση και την ακύρωση του ‘οδικού χάρτη’, καθώς και για τις συνέπειες αυτής της τακτικής, βαρύνει αποκλειστικά τη διοίκηση του ΕΕΣ.

Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να προσπαθεί για τη σωτηρία του ΕΕΣ”.

 Δήλωση Οικονομόπουλου

Από την πλευρά του, τέλος, ο Νικόλαος Οικονομόπουλος προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται τίποτε και περιορίσθηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στην εξής γραπτή δήλωση:

«Σήμερα και ώρα 14:17 έλαβα επιστολή από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (Δ.Ο.Ε.Σ.) κ. Francesco Rocca, στην οποία μου ανακοινώνει ότι η ενεργοποίηση της ήδη ειλημμένης απόφασης από τον Σεπτέμβριο 2017, στην 36η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Σ. στην Γενεύη, μετατίθεται χρονικά για την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι στην περίπτωση που μέχρι τότε έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα της Δ.Ο.Ε.Σ., θα ανασταλεί κάθε περαιτέρω διαδικασία εις βάρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού οριστικά και αμετάκλητα.

Από τώρα με ενημερώνει ότι η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης θα παρακολουθεί την πορεία ολοκλήρωσης του “οδικού” χάρτη, ώστε όταν ολοκληρώσουμε την υλοποίηση των υπολειπόμενων (sic) προαπαιτούμενων αυτομάτως (sic) ανακαλείται η απόφαση της αναστολής, καθώς ήδη ο Πρόεδρος Rocca έχει εξουσιοδοτηθεί από τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.Σ. προς τούτο»…