Σημαντικό “όπλο” στη μάχη κατά του καρκίνου η ανοσοθεραπεία

06-11-2018

Σημαντικό «όπλο» στη μάχη κατά του καρκίνου αποτελεί η ανοσοθεραπεία. Μέχρι σήμερα, ο  καρκίνος αντιμετωπίζεται με χειρουργεία, χημειοθεραπείες ή ακτινοβολία. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί πάσχοντες χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μόνο το 2018 σε όλο τον κόσμο 9.055.027 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο.

Ένα νέο «εργαλείο» υπόσχεται να δώσει λύση. Πρόκειται για την επιστήμη της ανοσοθεραπείας που έγινε πιο γνωστή στο ευρύ κοινό όταν πριν ένα μήνα το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε κατά το ήμισυ στον Jim Allison για τις πρωτοποριακές μεθόδους του και την πρόοδο στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου.

Η ανακάλυψη του Jim Allison αφορά στην συνειδητοποίηση ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αγνοεί  τον καρκίνο, αλλά ο καρκίνος  ανακαλύπτει «κόλπα» που απενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Allison, στο εργαστήριο του στο πανεπιστήμιο Berkeley ανακάλυψε αυτά τα «κόλπα» του καρκίνου, τα οποία απενεργοποιούσαν τα Τ κύτταρα, που επιτίθενται σε οτιδήποτε αναγνωρίζουν ως ξένο. Το 1994 ο Allison και η ομάδα του βρήκαν έναν τρόπο να μην απενεργοποιούνται τα T κύτταρα. Χρειάστηκαν ωστόσο 15 χρόνια μελέτης και πειραμάτων για να δουν αν μπορεί να εφαρμοστεί στους ανθρώπους.

Ο δεύτερος νικητής του φετινού Νόμπελ Ιατρικής, ο Dr Tasuku Honjo. Με την ανακάλυψη του, το PD-1 και αργότερα το anti-PD-1 (σήμερα γνωστό ως Keytruda), κατάφερε το 2015 να «εξαπολύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ενός 91χρονου, ο οποίος γιατρεύτηκε πλήρως από τον επιθετικό καρκίνο που είχε καταλάβει το ήπαρ και τον εγκέφαλο του.

Σήμερα υπάρχουν 940 νέα «ανοσοθεραπευτικά φάρμακα για τον καρκίνο» που δοκιμάστηκαν σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ασθενείς με καρκίνο σε περισσότερες από 3.000 κλινικές δοκιμές, με ακόμη 1.000 φάρμακα να βρίσκονται στην προκλινική φάση.