52 θέματα ‘τρέχει” γερμανική εταιρεία για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ

26-12-2016

52 θέματα βρίσκονται στο μικροσκόπιο γερμανικής εταιρείας για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, και αφού αξιολογηθούν οι προτάσεις των γερμανών συμβούλων από τη διοίκηση του Οργανισμού, θα αποφασισθεί ποιες από αυτές θα εφαρμοσθούν, σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος”.

Μία από αυτές είναι η θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων ποιότητας για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και δημιουργία ιατρικού φακέλου για κάθε ασφαλισμένο. προτείνει γερμανική εταιρεία συμβούλων. όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, οι γερμανοί σύμβουλοι  θεωρούν πως όλα τα δεδομένα των ασφαλισμένων πρέπει να περάσουν από το Ταμείο τους σε ενιαίο πληροφορικό σύστημα, προκειμένου να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ εάν είναι ενήμεροι ή έχουν κάνει διακανονισμό για εξόφληση εισφορών.

Η καταγραφή των δεδομένων των ασφαλισμένων σε ενιαίο πληροφορικό σύστημα είναι βέβαια ένα μόνο από ταπολλά  μέτρα που προτείνει η γερμανική εταιρεία στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν  και άλλες πιο σκληρές εισηγήσεις της εταιρείας όπως το ενδεχόμενο αυξημένης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων όταν οι παροχές του Οργανισμού επηρεάζουν δυσμενώς το κόστος. Οι προτάσεις για το θέμα αυτό, όπως αναφέρει το ρεπορταζ της εφημερίδας θα κατατεθούν σε δεύτερο χρόνο. Η εταιρεία συμβούλων «Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit» (GIZ) έχει υπογράψει σχετική σύμβαση με το υπουργείο Υγείας τον Ιούλιο του 2013 και έως τον Ιούνιο του 2015 πρέπει να παραδώσει προοδευτικά το σύνολο των προτάσεών της.

 Το «Εθνος» παρουσιάζει  τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών καθώς και τα θέματα που θα προταθούν το επόμενο διάστημα και για ποια θέματα θα υπάρξουν προτάσεις το επόμενο διάστημα.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
1. Αυστηρά κριτήρια για τις υπηρεσίες

Το «γερμανικό μοντέλο» συμβάσεων που θα υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με γενικές και ειδικές ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης εισηγείται η GIZ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρότασή της προς τον Οργανισμό ζητεί να ισχύσει μια σειρά από κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα αξιολογεί ο ΕΟΠΥΥ πριν συμβληθεί με τους ιδιώτες παρόχους. Αξιοποιώντας τη γερμανική και διεθνή εμπειρία, η εταιρεία συμβούλων καθορίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ποιότητας, όπως χωροταξικά, επάρκειας εξοπλισμού και προσωπικού και την ύπαρξη επιπλοκών ή λοιμώξεων κατά τη νοσηλεία. Οι προτάσεις της GIZ αναμένεται να αξιολογηθούν από τις ομάδες εργασίας που έχει συστήσει ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το σύνολο των παρόχων από τον περασμένο Απρίλιο.

Η στενότητα πόρων προκαλεί τριβές στη διαπραγμάτευση. Οι οδοντίατροι έχουν ενημερώσει τον πρόεδρο της επιτροπής ότι αποσύρονται από τον διάλογο, ενώ κλινικές, γιατροί και διαγνωστικά κέντρα αντιδρούν έντονα στις υποχρεωτικές επιστροφές ποσών που υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ (claw back).

ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ
2. Φρένο στις σπατάλες με ενιαίο σύστημα

Ενιαίο πληροφορικό σύστημα και πλήρη ιατρικό φάκελο για κάθε ασφαλισμένο θεωρούν οι ξένοι τεχνοκράτες ως αναγκαία προϋπόθεση για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός διαθέτει σήμερα μια σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων (eΔΑΠΥ, ηλεκτρονική συνταγογράφηση) με τα οποία χορηγούνται παραπεμπτικά για εξετάσεις και συνταγές για φάρμακα. Στον αντίποδα, τα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, Οίκος Ναύτου, ΤΥΔΚΥ, Νομικών, Τραπεζών) διαθέτουν δικές τους βάσεις δεδομένων, στις οποίες βρίσκονται όλα τα δεδομένα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων τους. Το παράδοξο είναι ότι ο γιατρός που εξετάζει τον ασφαλισμένο δεν μπορεί να δει το ιατρικό του ιστορικό. Ακόμη χειρότερο είναι ότι ο τελικός πάροχος των υπηρεσιών (ΕΟΠΥΥ) δεν γνωρίζει εάν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει τις εισφορές του, για τι ποσά έχει αποζημιωθεί, ακόμη και τη διεύθυνσή του, καθώς δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα του ασφαλιστικού Ταμείου! Η GIZ προτείνει να γίνει διασύνδεση των παραπάνω συστημάτων και να διαμορφωθεί ένας αναλυτικός ιατρικός φάκελος στον οποίο να έχουν πρόσβαση οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
3. Σχέδιο για επιπλέον επιβάρυνση

Ανοιχτό αφήνουν οι ξένοι σύμβουλοι το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν επιλεκτικά ορισμένοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με επιπλέον πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας. Η σχετική πρόταση δεν έχει ακόμη υποβληθεί, αλλά βρίσκεται στο τραπέζι, εφόσον το σχέδιο παροχών του Οργανισμού επηρεάσει το κόστος. Τις βασικές κατευθύνσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα δώσει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία.

Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι οι επικείμενες αλλαγές στο χρηματοδοτικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν εξόχως προβληματική τη σημερινή κατάσταση, με τα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ να μην καταβάλλουν τη συμμετοχή τους, δηλαδή τις εισφορές κλάδου Περίθαλψης που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους. Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζονται είναι η επιβολή ποινών στα Ταμεία που δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Το θέμα είναι πολύ λεπτό, καθώς τα Ταμεία δοκιμάζονται από την ύφεση και εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα. Οι οριστικές προτάσεις αναμένονται προς τα μέσα του 2015 και σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσί