Εποχική γρίπη: Έλληνας ταξιδιώτης το 1ο κρούσμα στη χώρα μας

12-11-2018

Το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα της εποχικής γρίπης, έκανε την εμφάνισή του για φέτος. Πρόκειται για «εισαγόμενο» περιστατικό και αφορά  Έλληνα ο οποίος είχε ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ασθενής νόσησε με γρίπη προσβεβλημένος από στέλεχος του ιού τύπου Α (Η3Ν2).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, και οι επιστήμονες αναμένουν έξαρση της δραστηριότητας τις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένο το ότι η παρουσία του ιού εντείνεται στην Ευρώπη.

Η γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό και προκαλεί επιδημίες κάθε χρόνο. Στην Ευρώπη, η γρίπη κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ 31 λοιμωδών νοσημάτων για τις επιπτώσεις της στην υγεία του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι 4-50 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από γρίπη, από τους οποίους 15.000 – 70.000 χάνουν τη ζωή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της νόσου και περιορίζει τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Εκτός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου πχ. άτομα άνω των 60 ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, νοσογόνος παχυσαρκία, έγκυες και λεχωίδες, ο εμβολιασμός συστήνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσους βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με ευρύ κοινό σε κλειστούς χώρους όπως εκπαιδευτικοί, οδηγοί ταξί και ΜΜΜ, εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης και φιλοξενίας. Παράλληλα, όλοι οι επιστήμονες υγείας και εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης με στόχο την προστασία της υγείας τους αλλά και της υγείας των ασθενών τους.

 

Διαβάστε ακόμη:

Γρίπη: Για πόσες ημέρες είναι μεταδοτική;