Ζακ Κωστόπουλος: Μια μεγάλη ανατροπή άνευ σημασίας

21-11-2018

Η μεγάλη ανατροπή. «Δεν είχε κάνει χρήση ο Ζακ Κωστόπουλος ναρκωτικών ουσιών όταν εισέβαλε στο κοσμηματοπωλείο». Αυτός είναι ο τίτλος που συνόδευσε ευρέως την είδηση των ¨καθαρών” τοξικολογικών εξετάσεων του ανθρώπου που είδαμε να τον λιντσάρουν σε ζωντανή σύνδεση. Που τον είδαμε να παραπαίει από τοίχο σε τοίχο, παγιδευμένος σε έναν χώρο στον οποίο δε γνωρίζουμε πως μπήκε. Και, παρακολουθήσαμε με ντροπή, (ελπίζω οι περισσότεροι από εμάς), τις κλωτσιές που του έδιναν οι απέξω στο κεφάλι, την ώρα που σερνόταν πάνω στα γυαλιά της βιτρίνας προσπαθώντας να βρει έξοδο διαφυγής.

«Η μεγάλη ανατροπή», τόσο ωραία φράση να υπάρχει σε έναν τίτλο. Την αγαπούν οι δημοσιογράφοι, τραβάει το μάτι, τσιμπάει ο άλλος, μπαίνει, διαβάζει, αυξάνουν τα χτυπήματα, ανεβαίνουν τα κλικς. Και έτσι ανάβουν τα αίματα και ξεκινάει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων. Είδατε, δεν ήταν χρήστης; Κιχ μη βγάλετε, τσιμουδιά τώρα, είπαν κάποιοι λες και θα έπρεπε να τον λιντσάρουν με αυτό το βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο είτε ήταν χρήστης, είτε όχι.

Όμως αλήθεια, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των συγκεκριμένων τοξικολογικών εξετάσεων, κάνουν τη μεγάλη ανατροπή; Τι σημαίνει ότι οι εξετάσεις ήταν καθαρές; Καταρχάς σημαίνει ότι δε βρέθηκαν ίχνη των ουσιών που αναζητήθηκαν. Για ποιες κατηγορίες έγινε ο έλεγχος; Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τις εξής 5: Οπιούχα, κοκαΐνη/μεταβολίτες, αμφεταμίνες/μεταμφεταμίνες, βενζοδιαπεζίτες, μεθαδόνη/μεταβολίτες.

Κι όμως υπάρχουν πια, πολλά ναρκωτικά στην αγορά, ναρκωτικά φθηνά, συνθετικά, καινούργια, ναρκωτικά που κάνουν θραύση. Τα “άλατα μπάνιου”, ένα από τα πιο εθιστικά ναρκωτικά που συν τοις άλλοις είναι και επικίνδυνα φθηνά, έχουν τις παρενέργειες που μπορεί να έχει ένας συνδυασμός κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνων. Ανήκουν όμως στην οικογένεια των ψυχοδραστικών ναρκωτικών της μεφεδρόνης, για την οποία δεν αναφέρεται ότι έγινε έλεγχος, όπως δεν έγινε έλεγχος για την κεταμίνη, που βρίσκεται  σε ναρκωτικά τύπου ecstacy.

Ήταν χρήστης λοιπόν ο Ζακ; Πολύ πιθανόν, τουλάχιστον από τις μαρτυρίες γνωστών και φίλων. Ήταν ο Ζακ υπό την επήρεια κάποιας ουσίας; Πολύ πιθανόν, και δε χρειάζεται κανείς να έχεις μεγάλη πείρα από ναρκωτικά για να καταλάβει βλέποντας τα βίντεο, ότι αυτό ο άνθρωπος εκείνη τη στιγμή, λειτουργούσε ως μη έχοντας, αυτό που λέμε “σώας τα φρένας”. Ήταν εξαιτίας κάποιας ουσίας; Μπορεί. Ήταν κρίση πανικού; Ίσως …

Αλήθεια, πόση σημασία έχει, εάν ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν νηφάλιος την ώρα που μπήκε στο κοσμηματοπωλείο; Τι διαφορά κάνει εάν τον λιντσάρανε “καθαρό” και όχι φτιαγμένο; Εάν αυτό, είναι η μεγάλη ανατροπή, τότε το μόνο που ανατρέπεται, είναι η κοινή λογική, αποδεικνύοντας πόσο βαθιά “τοξικωμένη” είναι, μία κοινωνία που επιλέγει να διχάζεται σε κάθε ευκαιρία  και να επιβεβαιώνεται ετεροπροσδιοριζόμενη πάντα με έναν και μόνο κανόνα τον “εμείς και οι άλλοι”.