Νέα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης ακτινοβολιών

22-11-2018

Νέα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης συστημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, προβλέπει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τους «Όρους, προϋποθέσεις, όργανα και διαδικασία χορήγησης αδειών σκοπιμότητας και αδειών λειτουργίας για εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών», την οποία υπογράφει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών/Περιφερειακών Ενοτήτων αξιολογούν τα αιτήματα που υποβάλλονται στο πλαίσιο χορήγησης άδειας σκοπιμότητας για εγκατάσταση συστημάτων ως προς την ικανοποίηση του κριτηρίου πληθυσμιακής κάλυψης με βάση:

α) Τα δεδομένα της πιο πρόσφατης απογραφής πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

β) Τις άδειες σκοπιμότητας που είναι σε ισχύ και δεν έχουν υλοποιηθεί κατά την ημερομηνία έκδοσης της βεβαίωσης πληρότητας, σύμφωνα με το τηρούμενο από την Υπηρεσία αρχείο.

γ) Τις αιτήσεις που έχουν διαβιβαστεί στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να τεθούν υπόψη της Ειδικής Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών.

δ) Τα διαθέσιμα από την ΕΕΑΕ στοιχεία.

Εφόσον ικανοποιείται το εν λόγω κριτήριο, τα αιτήματα διαβιβάζονται στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να τεθούν υπόψη της Ειδικής Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών».

Στο πλαίσιο αυτό σε κάθε αρμόδια Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας/Περιφερειακής Ενότητας τηρείται αρχείο με τις άδειες σκοπιμότητας που είναι σε ισχύ και δεν έχουν υλοποιηθεί, το οποίο διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Υγείας κάθε τρεις μήνες.