Μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα: Ποια σενάρια “παίζουν”

Χάπια
05-12-2018

Μείωση της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ενημέρωση της διακομματικής επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο. Όπως είπε, «επεξεργαζόμαστε ήδη σενάρια, με βασική ιδέα να υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά και χρόνιας λήψης φαρμάκων, ώστε να έχει ο ασθενής και μειωμένη συμμετοχή στο κόστος και πρόσβαση στο φάρμακο που έχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να προετοιμαστεί καλά για να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Έχουμε ήδη ανοίξει διάλογο με τις φαρμακοβιομηχανίες».
Αναφορικά με τη τιμολόγηση των φαρμάκων ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι άμεσα θα κατατεθεί σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις γιορτές. Σύμφωνα με τον υπουργό, «η τιμολόγηση θα γίνεται μία φορά τον χρόνο και η ανατιμολόγηση νέων φαρμάκων τέσσερεις φορές τον χρόνο. Πλέον δεν θα είναι βάσει των μέσων διαμορφωμένων τιμών των 28 χωρών της ΕΕ, αλλά με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές των 19 χωρών της ευρωζώνης».
Εξήγησε ότι η μείωση της τιμής θα γίνεται σταδιακά, θα είναι ελεγχόμενη ώστε να παραμείνουν στην αγορά και πολύ φθηνά φάρμακα. Χαρακτήρισε μάλιστα το νέο σύστημα τιμολόγησης « πιο απλό, διαφανές και προβλέψιμο ώστε και οι φαρμακοβιομηχανίες να ξέρουν ότι υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που δεν μεταβάλλονται για να έχουν τη δυνατότητα σχεδιασμού».
Μεταξύ άλλων ο υπουργός αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που άρχισαν από τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ήδη αισθητή οικονομική ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ μόνο από την ενιαία συνταγή η επιβάρυνση του πολίτη μειώνεται κατά 20 εκατ. ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Περίεργες συμπτώσεις στο διαγωνισμό που τρέχει η Περιφέρεια Αττικής για το ΕΣΥ