Κάπνισμα: Τόσος χρόνος χρειάζεται για να αναστείλετε τη ζημιά από το τσιγάρο

κάπνισμα
14-12-2018

Όλοι οι καπνιστές έχουν προσπαθήσει κάποια στιγμή να κόψουν το τσιγάρο. Ορισμένοι τα καταφέρνουν. Άλλοι πάλι κρατούν για λίγο και στη συνέχεια υποκύπτουν και πάλι στην αγαπημένη τους βλαβερή συνήθεια. Όσοι καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα θεωρούν πως οι πνεύμονες τους θα καθαρίσουν από την επόμενη ημέρα. Κι όμως. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πραγματικά πόσο χρόνο θα χρειαστεί ένας οργανισμός για να διορθώσει την ζημιά από το κάπνισμα.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Vanderbilt στο Nashville των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλυσαν το ιστορικό καπνίσματος 8.700 εθελοντών της έρευνας Framingham Heart Study.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Surgeon General’s Report.
Η επικεφαλής της έρευνας Meredith Duncan και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως το 70% των εμφραγμάτων συνέβαιναν σε εκείνους που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για 20 χρόνια.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως, αντίθετα με την κοινή αντίληψη ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις μειώθηκε μόλις κατά 38% στα πέντε χρόνια που είχαν κόψει το κάπνισμα.

Πόσο καιρό τους πήρε λοιπόν να επιστρέψουν τον απόλυτα υγιή οργανισμό ενός μη καπνιστή; Η απάντηση είναι 16 ολόκληρα χρόνια!!

Όπως λέει η Duncan βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως στον οργανισμό δεν αρχίζουν να φαίνονται από το πρώτο διάστημα που κόβουμε το τσιγάρο κάποιες θετικές ενδείξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Το κόβουν πιο εύκολα όσοι καπνίζουν «στριφτό»