Παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης: Ανεπιθύμητη η δωρεά του “Σταύρος Νιάρχος” στον Ευαγγελισμό

27-12-2018

Στον «πάγο» μπαίνει η δωρεά του «Σταύρος Νιάρχος» στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό! Το Δ.Σ. του νοσηλευτικού ιδρύματος σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε όχι μόνο να μην δεχτεί τη δωρεά αλλά να ουσιαστικά να καταγγείλει μία Σύμβαση Δωρεάς η οποία έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Πρόκειται για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης η οποία αποδεικνύεται ανέτοιμη ακόμη και να διαχειριστεί μια τόσο σημαντική δωρεά, εξασφαλίζοντας καταρχήν τη συναίνεση των άμεσα εμπλεκομένων. Και η αρχή μπορεί να έγινε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αλλά φαίνεται ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε «ξήλωμα» της δωρεάς και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η απόρριψη της δωρεάς από το Δ.Σ. συνδέεται απόλυτα με την σθεναρή αντίδραση του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου και μάλιστα της «αριστερής πλευράς» η οποία διαφωνεί με τη δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας στον Ευαγγελισμό. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κατάφερε να πείσει τους εμπλεκόμενους για τα πλεονεκτήματα της δωρεάς και έτσι σχεδόν 2,5 μήνες μετά τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η δωρεά απορρίπτεται ως ανεπιθύμητη.

Υπενθυμίζεται ότι η δωρεά αφορά τον σχεδιασμό, κατασκευή και εξοπλισμό κτιρίου, το οποίο θα ανεγερθεί στην Αθήνα, στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ. Επίσης, περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού στην Οργανική μονάδα Γενικό Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός».

Συνολικά με τη σύμβαση δωρεάς, το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης (που σήμερα υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 200.000.000 έως 250.000.000 ευρώ) των εξής έργων:

Του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, της προμήθειας νέου εξοπλισμού καθώς και της συντήρησης υφιστάμενου με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και της αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, της προμήθειας και εγκατάστασης ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (ΡΕΤ -Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων καθώς και της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων) σε επιλεγμένα ιδρύματα της χώρας, της χρηματοδότησης της διαμόρφωσης υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αντιμετώπιση του τραύματος, καθώς και κάθε άλλου συναφούς, παρεπόμενου ή και αυτοτελούς πρόσθετου έργου που ήθελε συμφωνηθεί, ως πρόσθετη δωρεά διεπόμενη από την παρούσα Σύμβαση, με το Ελληνικό Δημόσιο.