“Συναγερμός” από τον ΕΟΦ για σκευάσματα επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα

27-12-2018

Νέος «συναγερμός» από τον ΕΟΦ για επικίνδυνα προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια Αρχή της Γερμανίας, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων: “VIT-TIME BITKISEL MACUN FOR VICTORY”, “EPIMEDYUMLU BITKISEL KARISIMLI MACUN” & “SAHIMERDAN EPIMEDYUMLU BITKISEL KARISIMLI MACUN”.

Πρόκειται για προϊόντα τουρκικής προέλευσης, τα οποία εντοπίστηκαν από τα γερμανικά τελωνεία, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν διατεθεί και στη χώρα μας μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου, τα εν λόγω προϊόντα περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη, η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση. Η σιλδεναφίλη συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Συνεπώς, η χρήση των παραπάνω μη εγκεκριμένων προϊόντων, ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του χρήστη, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΟΦ και καλεί τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που τα προϊόντα περιέλθουν στην κατοχή τους, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.