Φωνή: Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν

22-01-2019

Την φωνή την παράγει ο λάρυγγας. Ένα όργανο με πολλαπλή χρήση. Κι αυτό γιατί συμμετέχει σε 3 βασικές λειτουργίες: τη φώνηση, την κατάποση και την αναπνοή.

Οι φωνητικές χορδές είναι το κύριο ανατομικό στοιχείο του λάρυγγα που παράγει τη φωνή είναι. Είναι δύο λευκές ταινίες οι οποίες πάλλονται και έρχονται σε πλήρη επαφή μεταξύ τους ώστε να έχουμε δυνατή και καθαρή φωνή.

Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την φωνή μας;
– Φλεγμονή του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης. Μπορεί να επηρεάσει τη φωνή μας προκαλώντας βραχνάδα.
– Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Προκαλεί μια χημικού τύπου λαρυγγίτιδα και μπορεί να επηρεάσει τη φωνή
– Κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό καθώς και ο κλιματισμός, η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, ακόμα και ισχυρών αρωματικών χώρου, και πολλοί εξωγενείς ερεθιστικοί παράγοντες.
– Έντονη ομιλία, ιδιαίτερα σε χώρους με θόρυβο, τραυματίζει τις φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα βραχνάδα, ξηρό βήχα και άλλα συμπτώματα, όπως «σπάσιμο» της φωνής και αίσθημα κόμπου.

Τα πιο συχνά προβλήματα στις φωνητικές χορδές είναι:
– Πολύποδες
– Κύστεις
– Κάλοι
– Πολυποειδής εκφύλιση ή οίδημα του Reinke
– Κοκκίωμα
– Καρκίνος

Η διάγνωση της παθολογίας του λάρυγγα γίνεται με τα ενδοσκόπια, εύκαμπτα ή άκαμπτα, με τα οποία, σε σύνδεση με το monitor, μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης που υπάρχει.

Μία ακόμα πιο ειδική εξέταση, η στραβοσκόπηση, με την οποία ελέγχουμε τη δόνηση του ελεύθερου χείλους των χορδών, γεγονός που μας αποκαλύπτει παθολογικά ευρήματα τα οποία με την απλή λαρυγγοσκόπηση δεν είναι εφικτό να εντοπιστούν.

Συνήθως, η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική αγωγή και αν δεν αποδώσει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Για τη σωστή απόφαση χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση. Το χειρουργείο γίνεται είτε με τα κλασικά εργαλεία είτε με διάφορες μορφές laser, που είναι πολύ πιο ατραυματικές για τον ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών.

Μάλιστα, ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του laser είναι ότι στη διάρκεια της επέμβασης μπορούμε να στείλουμε ταχεία βιοψία και αν αποδειχτεί ότι η βλάβη είναι καρκίνος, να προχωρήσουμε άμεσα στη ριζική αφαίρεσή του.

Πρόσφατα η Ρομποτική Χειρουργική εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία για τη θεραπεία αρχικών σταδίων καρκίνου του λάρυγγα. Στις επεμβάσεις για καλοήθη βλάβη, η αφωνία για 5 ημέρες περίπου είναι καθοριστική για τη σωστή επούλωση και σωστό είναι να συστηθεί λογοθεραπεία προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.

Η παρακολούθηση του ασθενούς με λαρυγγοσκόπηση και στροβοσκόπηση μετά την επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο της υποτροπής, είτε πρόκειται για καλοήθη είτε για κακοήθη βλάβη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Φλερτ: Οι γυναίκες αποκτούν πιο μπάσα φωνή όταν φλερτάρουν