Εγκυμοσύνη: Το σπέρμα του άνδρα φταίει για τις συνεχείς αποβολές

23-01-2019

Δυστυχώς ένα ποσοστό των κυήσεων δεν καταλήγει πάντα στο όνειρο. Μια γυναίκα να κρατά το μωράκι της υγιές. Κάποιες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με συνεχείς αποβολές. Τι φταίει για αυτό; Είναι μόνο η μήτρα της μητέρας ή το ωάριο; Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως ίσως είναι και η η ποιότητα του σπέρματος του άνδρα που μπορεί να ευθύνεται για τις διαδοχικές αποβολές..

Ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου συνέκριναν το σπέρμα 50 ανδρών με μέση ηλικία 37 ετών, των οποίων οι γυναίκες είχαν κάνει απανωτές αποβολές πριν την 20ή εβδομάδα της κύησης, με το σπέρμα 60 ανδρών των οποίων οι σύντροφοι δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό κλινικής χημείας «Clinical Chemistry».
Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Χάνα Τζαγιασένα και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν κατά μέσο όρο διπλάσιες βλάβες DNA σε σχέση με εκείνους της δεύτερης ομάδας. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο ότι οι άνδρες αυτοί έχουν τετραπλάσια μόρια (τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες ή δραστικές μορφές οξυγόνου) που μπορούν να κάνουν ζημιά στο σπέρμα. Τα μόρια αυτά κανονικά προστατεύουν το σπέρμα από τις λοιμώξεις, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να του προξενήσουν βλάβες. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους παχύσαρκους άνδρες που έχουν πολύ λίπος στο σώμα τους και παράγουν περισσότερα μόρια αυτού του είδους.

«Παραδοσιακά οι γιατροί έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις γυναίκες, όταν αναζητούν τις αιτίες των διαδοχικών αποβολών. Η υγεία των ανδρών και του σπέρματος τους δεν αναλύεται. Όμως η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία ότι η υγεία του σπέρματος καθορίζει και την υγεία της κύησης», δήλωσε η δρ Τζαγιασένα.

«Πήρε αρκετό χρόνο στην ιατρική για να συνειδητοποιήσει ότι η υγεία του σπέρματος παίζει ρόλο στις αποβολές και ότι η αιτία δεν βρίσκεται αποκλειστικά στις γυναίκες. Τώρα πια ξέρουμε ότι και οι δύο σύντροφοι συμβάλλουν στις επαναλαμβανόμενες αποβολές», πρόσθεσε. Επεσήμανε ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης πρέπει να επιβεβαιωθούν από κάποια μεγαλύτερη έρευνα και δήλωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για να αναπτυχθούν νέα φάρμακα που θα αποτρέπουν τις συχνές αποβολές, μειώνοντας το επίπεδο των ελεύθερων ριζών στο σπέρμα.

Στην μελέτη συμμετείχε και η Αναστασία Δημακοπούλου του Τμήματος Ιατρικής του Imperial και του Τμήματος Ανδρολογίας του Νοσοκομείου Χάμερσμιθ του Λονδίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Ακόμα και μια εβδομάδα σε ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο