Οι έγνοιες βλάπτουν την ψυχική υγεία των γυναικών

γυναίκες
28-01-2019

Οι γυναίκες σήμερα αισθάνονται τεράστια πίεση. Οι ευθύνες και τα βάρη είναι πολλά. Οι υποχρέωσεις ατελείωτες. Είναι κόρες, μητέρες, αδελφές, εργαζόμενες… Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι πολλές ευθύνες κάνουν κακό στην ψυχική υγεία των γυναικών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν εκατοντάδες χιλιάδες παντρεμένες, εργαζόμενες μητέρες.
Οι περισσότερες ήταν από μεσοαστικές οικογένειες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Ερωτήθηκαν για το πόσο ικανοποιημένες είναι από τη ζωή τους συνολικά αλλά και από τη σχέση με τους συζύγους τους.
Το 65% των γυναικών ήταν μαμάδες στο σπίτι ενώ οι υπόλοιπες δούλευαν σε πλήρη απασχόληση.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Λουτσία Σισιόλα και οι συνεργάτης διαπίστωσαν πως το 90% είπε ότι ένιωθε ότι μόνο οι ίδιες είναι υπεύθυνες για την οργάνωση του νοικοκυριού. Εκείνες που το υποστήριξαν δήλωσαν ότι νιώθουν εξόντωση και δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους.
«Η ευθύνη για το νοικοκυριό συνδέθηκε με τα επίπεδα άγχους της μαμάς. Ταυτόχρονα, δεν τίθεται αμφισβήτηση για το ότι οι πολλές δραστηριότητες στο σπίτι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία» λέει η Σισιόλα.

«Ακόμα και αν το πλύσιμο των ρούχων ανατίθεται στον άντρα, η γυναίκα είναι εκείνη που αγχώνεται για το αν έχει τελειώσει το απορρυπαντικό και αν υπάρχουν πάντα διαθέσιμες καθαρές πετσέτες», υποστηρίζει η Σισιόλα.
Έρευνα στην αναπτυξιακή επιστήμη δείχνει ότι οι μητέρες είναι εκείνες που ανταποκρίνονται πρώτες στο άγχος του παιδιού. Το σημείο όπου οι γυναίκες νιώθουν ότι οι σύντροφοι βοηθούν πραγματικά, είναι όταν πρέπει να ενσταλάξουν αξίες στα παιδιά, διότι πρόκειται για ένα στερεοτυπικά πατρικό ρόλο.

Οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι τα παιδιά προστατεύονται καλύτερα κάτω από άγχος, όταν ο κηδεμόνας τους είναι σε καλή ψυχική και σωματική κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Social Media: Η κατάχρηση τους επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων