Κυριάκος Μητσοτάκης: Το δημόσιο δεν είναι μόνο το κρατικό – Συνάντηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

01-02-2019

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της παρουσίασης του Προγράμματος Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι θέλει να ακούσει τις απόψεις του ιατρικού κόσμου στο πλαισιο της προετοιμασίας για την κατάρτιση του γαλάζιου προγράμματος και τους διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της ΝΔ είναι να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. “Ο πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς καθυστερήσεις και άσκοπη οικονομική επιβάρυνση” τόνισε.

Επανέλαβε όμως την άποψη του πως “σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί και ο ιδιωτικός τομέας προσφέροντας υπηρεσίες”. Σημείωσε ότι “σήμερα έχουμε δύο συστήματα τα οποία λειτουργούν παράλληλα, χωρίς καμία ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασία” και πρόσθεσε: “Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το έχω ξαναπεί, το δημόσιο δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με το κρατικό.”

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως γνωρίζει τα προβλήματα του κλάδου και ότι οι ιατροί δεν έχουν μείνει αλώβητοι από την κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι θέλει να λάβει υπόψη τις προτάσεις και τις σκέψεις όλων των γιατρών, τόσο αυτών που εργάζονται σε κρατικές δομές όσο και των ιδιωτών γιατρών.

“Το ΕΣΥ γηράσκει, -το γνωρίζετε καλά και εσείς- έχει κατά κάποιο τρόπο συμπληρώσει ήδη τα συντάξιμα χρόνια του και χρειαζόμαστε νέο αίμα στο σύστημα. Μας ενδιαφέρουν πολύ οι απόψεις σας για αυτό το ζήτημα”, είπε.

“Ξέρω καλά τι γίνεται στα νοσοκομεία. Τα επισκεπτόμαστε συχνά. Πρόσφατα είχαμε πάει στο Αττικό όπου διαπίστωσα και εκεί τα προβλήματα που υπάρχουν. Προς Θεού, δεν λέω ότι τα προβλήματα γεννήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά σαφώς χειροτέρεψαν” ανέφερε επίσης ο κ.Μητσοτάκης.

Ζήτησε επίσης τη γνώμη του ΠΙΣ για το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων, τη μετανάστευση των νέων γιατρών και νοσηλευτών και την ιατρική εκπαίδευση, καθώς και για τη χρηματοδότηση του συστήματος, τον ανασχεδιασμό του και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

“Μας ενδιαφέρει να δούμε, κυρίως, πως θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του συστήματος υγείας που είναι η έλλειψη ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η απουσία πολιτικών πρόληψης. Ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές οι πολιτικές είναι οι πιο αποδοτικές και οι πιο συμφέρουσες από πλευρά κόστους, στην Ελλάδα, εξακολουθούμε και τις παραβλέπουμε με πολύ μεγάλη συστηματικότητα. Για εμένα η πρόληψη είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα” πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η πλήρης και απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα και η πρώτη απόφαση την οποία θα πάρει εφόσον οι πολίτεςεμπιστευτούν την αξιωματική αντιπολίτευση για να είναι η επόμενη κυβέρνηση.