Ίση πρόσβαση στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για τα άτομα με αναπηρία

13-02-2019

Ίση πρόσβαση στον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» θα έχουν σύντομα τα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα σε ποιό κράτος-μέλος βρίσκονται. Αυτό ανακοίνωσε η Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάριαν Θίσεν με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου, που είναι αφιερωμένη στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης, «112».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους πολίτες πως όταν διατρέχουν κίνδυνο μπορούν να καλούν το «112» από οπουδήποτε στην ΕΕ και δωρεάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι κλήσεις προς το «112» έφτασαν τις 140 εκατομμύρια το 2018. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο και πολλά κράτη μέλη έχουν βελτιώσει το σύστημα αυτόματου εντοπισμού των καλούντων. Οι κλήσεις προς το 112 είναι σχεδόν οι μισές από όλες τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης και κάθε χρόνο αυξάνονται όλο και περισσότερο. Ειδικότερα:

* το 2018, το 73% των κλήσεων έκτακτης ανάγκης έγιναν από κινητό τηλέφωνο, ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι.

* Σε 23 κράτη-μέλη, ο χρόνος απάντησης που απαιτείται για να ειδοποιηθούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

* Από τα 27 κράτη-μέλη που ανέφεραν τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη της θέσης του καλούντος, οι μεγαλύτερες περίοδοι αναφέρθηκαν στην Ελλάδα (261 δευτερόλεπτα).

* Επίσης, ορισμένα κράτη- μέλη ανέφεραν τον χρόνο που απαιτείται για τη λήψη της τοποθεσίας με βάση το κινητό: Εσθονία 10 δευτερόλεπτα, Φινλανδία 5, Ιρλανδία 10, Λιθουανία 20, Μάλτα 8, Σλοβενία 6, και το Ηνωμένο Βασίλειο 15.