Υπουργείο Υγείας: Νομοθετούνται οι πολύτιμοι, κλειστοί χώροι για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών (vid)

16-02-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Μετά από πολλά χρόνια μάχης και σκληρής ανταλλαγής επιχειρημάτων, αλλά και… χαρακτηρισμών, στον δημόσιο διάλογο της χώρας μας, τη δημιουργία κλειστών χώρων για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου.

Το πολύ σημαντικό αυτό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη λειτουργία κλειστών χώρων για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών, χώροι οι οποίοι θα μπορούν να δημιουργούνται και να λειτουργούν από εγκεκριμένους οργανισμούς ή φορείς για δράσεις κατά των ναρκωτικών.

Σε αυτούς τους κλειστούς χώρους θα παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών και θα αφορούν κατά κυρίαρχο τρόπο τις πιο δύσκολες και βαριές κατηγορίες χρηστών ναρκωτικών, τις οποίες θα επιχειρούν να αποτραβήξουν οριστικά από τα θανατηφόρα δίχτυα των εμπόρων ναρκωτικών και να τις φέρουν σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας.

Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ευρέως και με αδιάσειστα επιστημονικά, στατιστικά στοιχεία ότι τέτοιοι χώροι μηδενίζουν τα περιστατικά θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στους πληθυσμούς των χρηστών ναρκωτικών, οι οποίοι εντάσσονται στους κλειστούς χώρους για ιατρικώς ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών.

Δείτε το video από το 6:52” και μετά:

Εδώ ολόκληρο το Νομοσχέδιο