Βικτώρια Αυστραλίας: Η απόφαση για τους κλειστούς χώρους ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών

16-02-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

Από το ομογενειακό site neoskosmos.com αντιγράφουμε:

 

Σε μία κίνηση που σηματοδότησε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, εξήγγειλε την περασμένη Τρίτη την δημιουργία του πρώτου χώρου “ασφαλών ενέσεων ηρωίνης” για εξαρτημένα άτομα στο North Richmond. Πρόκειται για ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας του North Richmond, το οποίο ήδη πραγματοποιεί με επιτυχία ένα πρόγραμμα μεθαδόνης ενώ διαθέτει και αποστειρωμένες σύριγγες στους εξαρτημένους, σε μια προσπάθεια περιορισμού των παράπλευρων επιπτώσεων της εξάρτησης. Μιλώντας στον “Νέο Κόσμο”, ο επικεφαλής του κέντρου, Δήμος Κρούσκος, εξηγεί γιατί το νέο πρόγραμμα θα είναι επωφελές για την περιοχή και την ευρύτερη κοινότητα.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση για την δημιουργία του χώρου ελεγχόμενων ενέσεων του Κέντρου Υγείας North Richmond;

Αυτή η ιστορική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών εντατικής δουλειάς από ακτιβιστές και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αν δεν ήταν αυτοί οι οι εκατοντάδες άνθρωποι μέσα στα χρόνια που έχουν δώσει αγώνα γι’ αυτήν την αλλαγή, δεν θα φτάναμε τώρα στο σημείο να ιδρυθεί ο χώρος ιατρικής επίβλεψης ενέσεων στο Κέντρο Υγείας της Κοινότητας North Richmont. Ως οργανισμός που δραστηριοποιούμαστε στην καρδιά της κοινότητας, βλέπουμε καθημερινά τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερβολικής δόσης, βλέπουμε το τραύμα και τον πόνο που προκαλεί στις οικογένειες και τους φίλους των εξαρτημένων, αλλά και στο σύνολο της κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, γινόταν σαφές ότι η κατάσταση χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Ξέραμε ότι έπρεπε να αλλάξει κάτι επειγόντως. Συνεργαστήκαμε με πολλούς ανθρώπους για να προκύψει αυτή η αλλαγή, με την τοπική κοινωνία, τους κατοίκους, την πολιτειακή κυβέρνηση, οργανισμούς στην Αυστραλία και στο εξωτερικό, καθώς και με τον οργανισμό Yarra Drug Health Forum (σ.σ. ένα δίκτυο για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας και χρήσης ναρκωτικών στον Δήμο Yarra).

Ποια είναι τα οφέλη που θα επιφέρει η λειτουργία του χώρου στην δημόσια υγεία και ασφάλεια;

Μας δίνεται η ευκαιρία να πολεμήσουμε την τρομακτική κρίση που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας με τις υπερβολικές δόσεις. Το κέντρο θα βελτιώσει το κλίμα μέσα στην τοπική κοινωνία, καθώς θα μετατοπίσει την χρήση ναρκωτικών από τους δρόμους σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον με ιατρική επίβλεψη. Όπου έχουν λειτουργήσει τέτοιοι χώροι ιατρικά επιβλεπόμενων ενέσεων ηρωίνης, οι κάτοικοι βλέπουν πολύ λιγότερες πεταμένες σύριγγες. Στο Σίδνεϊ, παρατηρήθηκε επίσης μείωση των κλήσεων ασθενοφόρων κατά 80% μετά από την έναρξη λειτουργίας του κέντρου επιβλεπόμενων ενέσεων. Επίσης, όταν η χρήση ναρκωτικών μεταφέρεται μέσα σε ένα περιβάλλον υπό ιατρική επίβλεψη, μειώνεται κατά πολύ το τραύμα στην τοπική κοινωνία, καθώς μειώνεται η χρήση ναρκωτικών – και οι επιπτώσεις της υπερβολικής δόσης – σε δημόσια θέα.

Τι προετοιμασία κάνατε για να μπορέσετε να λειτουργήσετε τον χώρο;

Το προσωπικό μας έχει κάνει εντατική έρευνα σε αντίστοιχους χώρους επιβλεπόμενης χορήγησης ενέσεων, ταξιδεύοντας στον Καναδά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Παρατηρήσαμε τι γίνεται εκεί ώστε να αποφασίσουμε για το προτύπου που μας ταιριάζει καλύτερα. Έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο στην έρευνα και τη συνεργασία με ειδικούς και ακτιβιστές και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο για τους επόμενους μήνες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που περιμένετε να αντιμετωπίσετε;

Η βασική δυσκολία θα είναι να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κρίση υπερβολικών δόσεων που επικρατεί στο North Richmond για τους επόμενους μήνες, μέχρι να ανοίξει το κέντρο. Είναι τραγικό, αλλά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε θανάτους από υπερβολική δόση, μέχρι τότε.

Ποια είναι η εμπειρία που έχετε μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα μεθαδόνης και από την χορήγηση αποστειρωμένων βελόνων;

Το πρόγραμμά μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι αναγνωρισμένο σε εθνικό επίπεδο, ως το καλύτερο πρόγραμμα μείωσης των επιπτώσεων στην Αυστραλία. Έχουμε πολύ ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία στο North Richmond, ενώ έχουμε άριστο ιατρικό προσωπικό και εφαρμόζουμε μία ολιστική προσέγγιση, χωρίς να κρίνουμε κανέναν, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε όλα τα μέλη της κοινότητάς μας, η οποία διακρίνεται για την ποικιλομορφία της.

Ποιος είναι ο στόχος σας με τη δημιουργία του χώρου ασφαλών ενέσεων;

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο που δεν θα σώζει μόνο τις ζωές των εξαρτημένων, αλλά θα βελτιώνει την ασφάλεια και την ευημερία ολόκληρης της κοινότητας. Σκοπεύουμε να δημιούργήσουμε μία υπηρεσία όπου οι άνθρωποι δεν θα κάνουν απλώς ενέσεις αλλά θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας καθώς και σε έναν δρόμο προς την απεξάρτηση.

Γιατί είναι το North Richmond η πιο κατάλληλη περιοχή για την πρώτη εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος στην Μελβούρνη;

Το North Richmond έχει την μεταλύτερη ανάγκη λειτουργίας ενός χώρου ιατρικά επιβλεπόμενης χορήγησης ενέσεων από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μελβούρνης. Στην περιοχή σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από υπερβολική δόση στην Βικτώρια. Το κοινοτικό κέντρο υγείας North Richmond είναι το καταλληλότερο μέρος για την λειτουργία του προγράμματος για δύο λόγους: πρώτον, γιατί βρισκόμαστε κοντά στην πιάτσα ναρκωτικών και αυτό είναι σημαντικό, αν θέλουμε να φέρουμε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε από το κέντρο στο ιατρείο. Δεύτερον, γιατί έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατόν να ενσωματώσουμε πολλές ιατρικές υπηρεσίες, ότι μπορούμε να φροντίσουμε την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ζωής τους.

Τι θα λέγατε σε εκείνους που φοβούνται ότι τέτοια προγράμματα “κανονικοποιούν” την χρήση ναρκωτικών;

Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες του κόσμου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι χώροι ιατρικά επιβλεπόμενης χορήγησης ενέσεων προάγουν την χρήση ναρκωτικών ή σχετίζονται με την αύξηση της χρήσης. Για την ακρίβεια, ελπίζουμε να προσφέρουμε στους χρήστες μία διέξοδο, μία δίοδο προς την θεραπεία και την απεξάρτηση.

Πώς σχολιάζετε την αλλαγή στάσης της Πολιτείας της Βικτώριας για το ζήτημα;

Επαινούμε την κυβέρνηση που άκουσε την τοπική κοινωνία και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της.

Εσείς προσωπικά πώς σχηματίσατε άποψη για το θέμα;

Είμαι τυχερός που είμαι μέλος της κοινότητας του North Richmond για πολλά χρόνια. Έχω δει το ψυχικό σθένος και την αισιοδοξία της κοινότητας και έχω δει να χάνονται πολλές ζωές, μια τραγωδία που αποτελεί πια καθημερινότητα εδώ. Αυτό με έχει επηρεάσει βαθιά, όπως και όλους μας στην κοινότητα.