Πρόγραμμα PHILOS: Μα, τι κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ;

ΚΕΕΛΠΝΟ
28-02-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Πρόκειται για την προκήρυξη για το συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα PHILOS, το οποίο υλοποιεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αφορά την πρόσληψη 1.575 εργαζομένων για την υγειονομική στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στο healthview.gr προσωρινώς επιτυχόντες στον διαγωνισμό εργαζόμενοι, ο τρόπος με τον οποίο «προσλαμβάνει» τους συγκεκριμένους εργαζομένους το ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει αποκλειστικά και μόνον απαξίωση και υποτίμηση και των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων – για να το πούμε λίαν ευγενικώς!

Το λέμε αυτό, γιατί έχουν δημοσιευθεί ήδη οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων για πρόσληψη και το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει τους επιτυχόντες με… ένα απλό τηλεφώνημα σε αυτούς, ένα τηλεφώνημα το οποίο, εάν το χάσεις, εάν δεν σηκώσεις το τηλέφωνο, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρούν στον επόμενο επιτυχόντα και εσύ πας απλώς για… βρούβες!

Και δεν είναι μόνον αυτό! Όπως μας εξηγούν οι καταγγλέλλοντες, το κυριότερο είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ καλεί τους επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες να αναλάβουν αμέσως υπηρεσία, αλλά μόνον για ένα τρίμηνο, δηλαδή για το χρονικό διάστημα το οποίο θα χρειαστεί έως ότου δημοσιευθούν οι οριστικοί πίνακες των επιτυχόντων…

Εάν οι ως άνω καταγγελίες δεν στερούνται βασιμότητας, είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν οι διοικούντες του ΚΕΕΛΠΝΟ να μην αντιλαμβάνονται διόλου το απλό γεγονός ότι ορισμένοι, τουλάχιστον, από τους προσωρινώς επιτυχόντες είναι άνεργοι, οι οποίοι λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, λοιπόν, ζητεί από αυτήν την κατηγορία των προσωρινώς επιτυχόντων να διακόψουν τη λήψη του επιδόματος ανεργίας, προκειμένου να αναλάβουν αμέσως την… τρίμηνη υπηρεσία. Δεν σκέφτονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ ότι αυτή η κατηγορία των προσωρινώς επιτυχόντων, οι άνεργοι του ταμείου ανεργίας του ΟΑΕΔ, θα χάσουν οριστικά το επίδομα ανεργίας, ενώ θα μείνουν εκ νέου άνεργοι, στην περίπτωση κατά την οποίαν δεν συμπεριληφθούν τελικώς στους οριστικούς πίνακες των επιτυχόντων του διαγωνισμού, μετά το πέρας του τριμήνου…

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις εν λόγω καταγγελίες, υπάρχει μία άλλη κατηγορία προσωρινώς επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για το πρόγραμμα PHILOS: Είναι οι ήδη εργαζόμενοι σε άλλες απασχολήσεις, τις οποίες το ΚΕΕΛΠΝΟ τους καλεί να εγκαταλείψουν, προκειμένου να αναλάβουν αμέσως υπηρεσία για… ένα τρίμηνο στο πρόγραμμα PHILOS.

Και τι θα γίνει με αυτούς του εργαζόμενους, στην περίπτωση κατά την οποία δεν βρεθούν τα ονόματά τους και στους πίνακες των οριστικών επιτυχόντων, μετά από την πέρας της τρίμηνης υπηρεσίας; Πολύ απλά, οι εργαζόμενοι αυτοί θα περάσουν με «αριστοτεχνικό» τρόπο στο φάσμα της ανεργίας…

Πολύ καλά θα έπρατταν οι επικεφαλής και οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ να ξαναδούν αυτές τις πολύ περίεργες διαδικασίες πρόσκλησης των προσωρινώς επιτυχόντων για εργασία, γιατί πρόκειται κυρίως για ανθρώπινες υπάρξεις, οι οποίες αναζητούν μία εργασία και όχι ένα καλό και αστραπιαίο «διαβατήριο» για την ανεργία, και μάλιστα για την ανεργία άνευ επιδόματος ανεργίας.

Μία λύση θα ήταν το ΚΕΕΛΠΝΟ να περιμένει απλώς τους οριστικούς πίνακες των επιτυχόντων, χωρίς να καλεί σε… τρίμηνη απασχόληση τους προσωρινώς επιτυχόντες.

Αλλά αυτό είναι υπόθεση των αρμοδίων…