Τηλεόραση: Οι πολλές ώρες στην μέση ηλικία βλάπτουν τη μνήμη

01-03-2019

Όλοι βλέπουμε καθημερινά τηλεόραση. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών δείχνει πως οι μεσήλικες που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση καθημερινά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν πρόβλημα με τη μνήμη τους αργότερα.

Ερευνητές από το University College London στη Βρετανία μελέτησαν 3.662 ενήλικες ηλικίας από 50 και πάνω με στοιχεία που πήραν από την έρευνα με τίτλο Longitudinal Study of Ageing.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν Scientific Reports.

Η επικεφαλής της έρευνας Daisy Fancourt και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι ενήλικες που βλέπουν τηλεόραση πάνω από 3.5 ώρες την ημέρα είχαν μικρότερη ικανότητα να θυμούνται λέξεις από αυτούς που παιρνούν λιγότερες ώρες μπροστά από την οθόνη. Μάλιστα η μνήμη τους ήταν 4 με 5 τοις εκατό μικρότερη.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ειδικοί λένε πως η τηλεόραση ενεργοποιεί το στρες της εγκεφαλικής λειτουργικότητας. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης.
Επίσης, η τηλεόραση μας αποσπά από άλλε δραστηρίοτητες που θα μπορούσαν να κρατούν το μυαλό μας κοφτερό όπως το διάβασμα και το σταυρόλεξο ή τα επιτραπέζια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τηλεόραση: Αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου παχέος εντέρου