Ευτυχία: 20 λεπτά στο πάρκο αρκούν για να την νιώσετε

05-03-2019

Όλοι θέλουμε να νιώσουμε λίγη ευτυχία. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δεν έχουμε παρά να πάμε στο πάρκο για 20 λεπτά. Οι ειδικοί λένε πως η επαφή του ανθρώπου με το πράσινο τον κάνει πιο ευτυχισμένο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Alabama στις Ηνωμένες Πολιτείες επιστράτευσαν 94 ενήλικες και τους ζήτησαν να επισκεφθούν τρία αστικά πάρκα της Αλαμπάμα: τα Overton, Jemison και Cahaba River Walk Parks. Οι τοποθεσίες επιλέχθηκαν επειδή ήταν τρία μεγάλα δημόσια πάρκα και το καθένα είχε μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθημερινά.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Χον K. Γιουέν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι επισκέπτες του πάρκου ανέφεραν βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας μετά τη βόλτα τους.
Όπως τονίζει ωστόσο ο Γιουέν «δεν βρήκαμε επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που να σχετίζονται με τη βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας. Αντιθέτως, βρήκαμε ότι ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος στο πάρκο σχετίζεται με τη βελτίωση της συναισθηματικής ευεξίας».

Τα πάρκα επιτρέπουν στους επισκέπτες να απολαμβάνουν οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως μείωση του στρες ή ανάκαμψη από την ψυχική κόπωση και την εξάντληση.

Για τον συντάκτη της μελέτης Γκέιβιν Τζένκινς, τα θετικά αποτελέσματα των εθελοντών δείχνουν πόσο σημαντικοί είναι οι χώροι πρασίνου, ιδιαίτερα στις πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ευτυχία: Όσοι χαμογελούν δεν είναι πάντα ευτυχισμένοι