Εγκυμοσύνη: Ακόμα κι ένα τσιγάρο την ημέρα βλάπτει

12-03-2019

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς γιατρός για να ξέρει πως το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως ακόμη κι ένα τσιγάρο την ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο το βρέφος να πεθάνει ξαφνικά προτού κλείσει το πρώτο του έτος.

Ερευνητές από το Κέντρο Ερευνών Παίδων του Σιάτλ στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 20 εκατομμύρια γεννήσεις, από τις οποίες πάνω από 19.000 οδήγησαν σε αιφνίδιο θάνατο του παιδιού μετά τον τοκετό, συνήθως από αδυναμία αναπνοής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν το περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τατιάνα Άντερσον και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι έγκυες γυναίκες που δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να καπνίσουν αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου του μωρού τους κατά μέσον όρο κατά 0,07% με κάθε πρόσθετο τσιγάρο.

«Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει καθημερινά μια έγκυος επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο του μωρού» δήλωσε η δρ Άντερσον.
Όπως είπε, αρκετοί ξαφνικοί και τραγικοί θάνατοι βρεφών θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε όλον τον κόσμο, αν οι μητέρες δεν κάπνιζαν καθόλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες καπνίστριες που κόβουν τελείως το τσιγάρο κατά την εγκυμοσύνη τους έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο να δουν το βρέφος τους να πεθαίνει αιφνιδιαστικά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κάπνισμα: Πως καταστρέφει και την όραση