Δικαιώθηκαν οι γιατροί που βαπτίστηκαν με το ζόρι οικογενειακοί

03-04-2019

Δικαστική απόφαση δικαιώνει γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των μονάδων ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που ….βαφτίστηκαν σε μία νύχτα οικογενειακοί γιατροί! Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Αττικής (ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Αττικής), «το Μονομελές Πρωτοδικείο (απόφασή 1845/29-3-2019) έκανε δεκτή την αγωγή ασφαλιστικών μέτρων γιατρών της 1ης ΥΠΕ οι οποίοι εξαναγκάζονταν με εντολή της διοίκησης της μονάδας τους να μετατραπούν χωρίς τη θέλησή τους σε οικογενειακούς γιατρούς».

Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, «με αυθαιρεσίες δεν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις». Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει περίπου 80 γιατροί – παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι- από μονάδες ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ καθώς και συνάδελφοί τους από άλλες ΥΠΕ.

Είχε προηγηθεί απόφαση του υπουργείου Υγείας τον Ιούνιο του 2018 με την οποία οι ιατροί που υπηρετούν στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, όπως κέντρα υγείας, με ειδικότητα παθολογία, γενικής ιατρικής και παιδιατρικής αναλαμβάνουν ρόλο οικογενειακού ιατρού. Κατά της απόφασης αυτής προσέφυγαν οι ιατροί της 1ης ΥΠΕ οι οποίοι πλέον δεν υποχρεούνται να ασκούν τα καθήκοντα του οικογενειακού γιατρού, να κάνουν εγγραφές πληθυσμού, να κάνουν παραπομπές σε ειδικευμένους γιατρούς κα.