Ο ΕΜΑ αποφάνθηκε: Τα ωμέγα-3-λιπαρά οξέα δεν είναι αποτελεσματικά

04-04-2019

Νέα οδηγία για τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σύμφωνα με τον οποίο « τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή».

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επιβεβαίωσε ότι τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν έναναιθυλικό εστέρα του εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA)και του εικοσιδυεξενοϊκούοξέος (DHA)σε δόση 1 g την ημέρα δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας επανεξέτασης που ζητήθηκε από μερικές από τις εταιρείες που κυκλοφορούν τα εν λόγω σκευάσματα, κατόπιν της αρχικής σύστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων το Δεκέμβριο 2018. Αυτό σημαίνει ότι τα σκευάσματα αυτά δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τα επίπεδα συγκεκριμένων τύπων λιπαρώ νστο αίμα που ονομάζονται τριγλυκερίδια. Τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν άδεια κυκλοφορίας για χρήση μετά από καρδιακή προσβολή σε αρκετές χώρες της ΕΕ από το 2000, σε δόση 1 g την ημέρα. Την εποχή που έλαβαν την άδεια κυκλοφορίας τους, τα διαθέσιμα δεδομένα έδειξαν κάποια οφέλη στη μείωση σοβαρών προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η επιτροπή φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, CHMP, έχει επαναξιολογήσει τα στοιχεία που συσσωρεύτηκαν με τα χρόνια για αυτά τα σκευάσματα για αυτή τη συγκεκριμένη χρήση και συμβουλεύτηκε περαιτέρω ειδικούς στον τομέα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που δεν υπάρχουν νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα αυτών των σκευασμάτων στην πρόληψη της επανεμφάνισης προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων δεν επιβεβαιώθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκαλυπτική η νέα έρευνα της ΑΚΟΣ για τα συμπληρώματα διατροφής – Όλα τα στοιχεία