Υπόθεση Novartis: Ξεκινά η αποστολή κλήσεων σε μη πολιτικά πρόσωπα

10-04-2019

Την αποστολή κλήσεων σε μη πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση της Novartis, εκκινούν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς. Ήδη στο «στόχαστρο» βρίσκεται η διαδρομή χρηματικών ποσών που χαρακτηρίζονται «ύποπτα» και σχετίζονται με τη φαρμακοβιομηχανία όσον αφορά τα πέντε εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υλικού της έρευνας ώστε να αποφασιστεί εάν η υπόθεση «κλείσει» μέσω της αρχειοθέτησης για καθένα από τα πολιτικά πρόσωπα ή ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Τα ποσά που ελέγχονται φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την ελεγχόμενη φαρμακοβιομηχανία. Ωστόσο, όπως εκτιμούν, «νομιμοποιούνται» μέσω διαφημιστικής εταιρίας με «βραχύβια δραστηριότητα σχεδόν ενός έτους από 2011 – 2012» και πιθανότατα καταλήγουν σε δωροδοκίες.

Οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης διαφημιστικής εταιρείας θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ενώ ήδη κλήσεις για εξηγήσεις έχουν αποσταλεί σε πέντε κρατικούς υπαλλήλους, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων με ερευνώμενο αδίκημα την απιστία.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι κλήσεις σε κρατικούς αξιωματούχους θα αυξηθούν καθώς έχουν τεθεί και άλλα στελέχη του Δημοσίου υπό έλεγχο, όσον αφορά το θέμα της τιμολόγησης φαρμάκων.

Αναφορικά με τις κλήσεις που ήδη έχουν αποσταλεί, φαίνεται ότι αφορούν συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, με τιμές που δεν ταυτίζονται με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών εντός Ευρωζώνης.