Προδιαβούλευση για την καλύτερη πρόσβαση ανθρώπων με αναπηρία στη δημόσια διοίκηση

16-04-2019

Προδιαβούλευση για το ζήτημα της θεσμοθέτησης πρόσφορων μέσων και τρόπων επικοινωνίας των Ατόμων με Αναπηρίες με τη Δημόσια Διοίκηση, ξεκίνησε ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνεργασία με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οι απόψεις που θα κατατεθούν θα ληφθούν υπόψη κατά την διαδικασία εκπόνησης της Υπουργικής Απόφασης η οποία προβλέπεται από το άρθρο 65 του νόμου 4488/2017. Με την απόφαση αυτή θα προσδιοριστούν και θα εξειδικευτούν τα είδη των πρόσφορων μέσων, των προσβάσιμων μορφών και των τρόπων επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία με τη δημόσια διοίκηση λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις του πρόσφατου ν. 4591/2019 για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε ιστοσελίδες και εφαρμογές για ηλεκτρονικές συσκευές των οργανισμών του Δημοσίου Τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προτείνουν ποιους τρόπους θεωρούν καταλληλότερους ώστε οι αιτήσεις συμπολιτών μας με αναπηρίες να κατατίθενται ευκολότερα σε δημόσιους φορείς. Καλούνται επίσης να υποδείξουν πρόσφορους τρόπους και μέσα έκδοσης διοικητικών πράξεων, ώστε αυτές να καθίστανται προσβάσιμες στα Άτομα με Αναπηρία.

Επίσης, αναζητούνται τρόποι βελτίωσης της προσβασιμότητας στα Δημόσια Έγγραφα, βελτίωσης της διαδικασίας άσκησης δικαιωμάτων (π.χ. δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης, δικαίωμα αναφοράς) ώστε να διευκολύνονται σε αυτά Άτομα με Αναπηρία