Θηλασμός: Τα μωρά που έχουν θηλάσει έχουν μειωμένη χοληστερίνη ως ενήλικες

07-05-2019

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρευνα καταδεικνύει τις ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού τόσο στα μωρά όσο και στην ίδια την μητέρα. Αυτή η νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων όμως δείχνει πως τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους, τείνουν να έχουν υγιέστερα επίπεδα χοληστερίνης στην εφηβεία, συγκριτικά με αυτά που πίνουν και τυποποιημένο συσκευασμένο γάλα.

Ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας και το Πανεπιστήμιο του Αγίου Γεωργίου στο Λονδίνο παρακολούθησαν 3.261 μωρά μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία (μέση ηλικία 17,5 ετών).
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής

Ο επικεφαλής της έρευνας Κρίστοφερ Όουεν και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως τα μωρά που κατανάλωναν αποκλειστικά μητρικό γάλα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ολικής αλλά και «κακής» (LDL) χοληστερίνης στην εφηβική ζωή.
Τα παιδιά που είχαν καταναλώσει μόνο συσκευασμένο γάλα ή συνδυασμό συσκευασμένου και μητρικού, δεν παρουσίασαν διαφορές στα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης, ενώ τα παιδιά που είχαν τραφεί μόνο με μητρικό γάλα, είχαν κατά την εφηβεία χαμηλότερα επίπεδα όχι μόνο ολικής χοληστερίνης και LDL, αλλά επίσης τριγλυκεριδίων.

Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τις μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη έως έξι μηνών για να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων των αυτιών και του αναπνευστικού συστήματος, του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών, των αλλεργιών, της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Το γάλα του θηλασμού περιέχει περισσότερη χοληστερόλη από το γάλα «φόρμουλα», αλλά έως τώρα λίγα πράγματα ήσαν γνωστά για το πώς αυτό επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης αργότερα στη ζωή του παιδιού.

Αν και η βασική συγγραφέας της μελέτης Μαίρη Σκούλιγνκ από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ υπέθεσε ότι η διαφορά στο κατά πόσο οι μητέρες θηλάζουν, οφείλεται στο αν οι ίδιες έχουν θηλαστεί, αυτό δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται.

Ο Κρίστοφερ Όουεν από εκτίμησε ότι το μητρικό γάλα, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, προετοιμάζει καλύτερα τον οργανισμό στο να μεταβολίζει τα λίπη αργότερα στη ζωή. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν, δεδομένου ότι το γάλα τους μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θηλασμός: Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου