Σε νέο αδιέξοδο η συνάντηση Πολάκη-Παρόχων για το ραδιοφάρμακο των ογκολογικών ασθενών

Υπουργείο Υγείας
16-05-2019

Σε νέο αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση Πολάκη – παρόχων για το θέμα του ραδιοφαρμάκου. Παρά τις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για επίλυση του θέματος, ο κ. Πολάκης επανέλαβε την πρότασή του για αύξηση του προϋπολογισμού και διαπραγμάτευση τιμής του ραδιοφαρμάκου, το clawback του οποίου επιβαρύνει τους παρόχους και όχι τον παραγωγό (όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα).

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα αυξηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας, από 5 εκατ. στα 8 εκατ. για το τρέχον έτος και παράλληλα θα γίνει διαπραγμάτευση με τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειάς του ραδιοφαρμάκου (σύμφωνα με πληροφορίες του Healthview έχει οριστεί συνάντηση αύριο Παρασκευή στον ΕΟΠΥΥ με τον προμηθευτή του ραδιοφαρμάκου).

Από την πλευρά τους οι πάροχοι επανέλαβαν τις θέσεις τους καθώς διαφωνούν επί της αρχής στον τρόπο διαχείρισης του θέματος από το υπουργείο Υγείας. Ανακοίνωσαν δε την απόφασή τους από την ερχόμενη Δευτέρα να μην διαθέτουν το ραδιοφάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι από την Δευτέρα δεν θα μπορεί να διενεργηθεί η πολύτιμή εξέταση για τους ογκολογικούς ασθενείς (pet-ct).