Τρεις μέρες πριν τις εκλογές και ο ΕΟΠΥΥ τρέχει να μαζέψει τα “αμάζευτα” Διαγνωστικά

22-05-2019

Λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους, αναζητά ο ΕΟΠΥΥ όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού, μία μέρα πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων από τις Ενώσεις Ιδιωτικού Εργαστηριακού Τομέα (Διαγνωστικά Κέντρα). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, «ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει το πρόβλημα που έχει προκύψει «από την επιβολή του μέτρου του clawback – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας».

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι «η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών, εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Από την πλευρά τους οι πάροχοι με αφορμή και σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, υπογραμμίζουν ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό, για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας της παράλογης πολιτικής του ΕΟΠΥΥ που δημεύει το 70% των εσόδων τους ,μέσω του Clawback και του Rebate».

Οι πάροχοι κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «που κωφεύει προκλητικά στις εκκλήσεις μας» και «επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη βρίσκοντας πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την κινητοποίησή μας για την οποία έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό».

Και καταλήγουν:

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν παίζουμε με την επιβίωσή μας. Η απεργιακή κινητοποίηση είναι προειδοποιητική και θα ακολουθήσει κλιμάκωση του αγώνα μας, για να προασπίσουμε την επιστημονική και επαγγελματική μας επιβίωση καθώς και το δικαίωμα του ασθενή για αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας».

Στην Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.).