Σε νέο “λουκέτο” πάνε εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα

29-05-2019

Σε νέο «λουκέτο» στα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα προσανατολίζονται οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι διαμαρτύρονται  για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και περικοπές (claw back) που έχουν επιβληθεί σε έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Σήμερα, Τετάρτη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών συνεδριάζει η συντονιστική επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου, μετά την επιτυχία της προηγούμενης 3ημερης κινητοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντονιστική επιτροπή θα εισηγηθεί νέες κινητοποιήσεις, καθώς μέχρι σήμερα τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο ΕΟΠΥΥ κωφεύουν και δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Ενδεικτικό είναι ότι για το 2018, οι απαιτήσεις των παρόχων για τις διαγνωστικές εξετάσεις που διενήργησαν στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν 480 εκ. ευρώ και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για την κατηγορία αυτών των εξετάσεων ήταν 350 εκ. ευρώ, δηλαδή οι πάροχοι καλούνται να επιστρέψουν 130 εκ. ευρώ (clawback) και αυτό είναι μόνο για μία χρονιά.

Μάλιστα στα 480 εκ. ευρώ που απαιτούν όλες οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής για τις διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν διενεργήσει, είναι το ποσό που έχει προκύψει μετά από την περικοπή που έχει γίνει από το πρώτο μέτρο των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), το οποίο σε κάποιες ομάδες εξετάσεων, όπως οι εξετάσεις αίματος και άλλων βιολογικών υλικών, η μεγαλύτερη κλίμακα περικοπής φθάνει το 50%, με αποτέλεσμα από ένα ποσό και πάνω αξίας διενεργούμενων εξετάσεων, να περικόπτονται οι μισές εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί.

Την ίδια στιγμή, η χρέωση των περισσοτέρων διαγνωστικών εξετάσεων είναι με τιμές που έχουν προσδιοριστεί από το έτος 1991, πάνω στις οποίες έχουν γίνει δύο μειώσεις τιμών σε πολλές από αυτές τις εξετάσεις, μειώσεις που συνολικά φθάνουν το 63%, με αποτέλεσμα πολλές διαγνωστικές εξετάσεις να έχουν επίπεδα τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Είναι η κάνναβη εθιστική; Οι ειδικοί απαντούν ναι, ψυχολογικά και οργανικά