Προεκλογική …βροχή επιτροπών στο υπουργείο Υγείας

Υπουργείο Υγείας
06-06-2019

«Βρέχει» ….επιτροπές στο υπουργείο Υγείας λίγα 24ωρα από την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις σε μία μέρα ορίστηκαν 10 Ομάδες Εργασίας για τη δημιουργία και διαχείριση Εθνικών Μητρών Ασθενών για διάφορες παθήσεις. Στόχος των Ομάδων Εργασίας, μεταξύ άλλων είναι η «διασφάλιση της ταχύτερης διάγνωσης, της βέλτιστης θεραπείας, της αποτελεσματικότερης παρακολούθησης των ασθενών, αλλά και της πλέον αποδοτικής διαχείρισης των πόρων για την υγεία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μία από τις αποφάσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιώργου Γιαννόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, ορίστηκαν οι Ομάδες Εργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση των Εθνικών Μητρώων Ασθενών:

με κακοήθη Νεοπλάσματα, με Δυσλιπιδαιμία που λαμβάνουν θεραπεία με αναστολείς PCSK9, με Αιματολογικά Νοσήματα, με Σακχαρώδη Διαβήτη, με Πολλαπλή Σκλήρυνση, με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ), με Ψωρίαση, με Άνοια, με Ρευματολογικά Νοσήματα καθώς και για τη δημιουργία και τη διαχείριση του Εθνικού Μητρώου Καταγμάτων

Έργο των Ομάδων Εργασίας είναι:

Ο καθορισμός των παραμέτρων που θα καταγράφονται (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στα εν λόγω Μητρώα και θα αφορούν στην επίπτωση νοσημάτων και καταστάσεων υγείας, τη διαχείριση, την πορεία, την έκβαση, την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης φροντίδας, το κόστος θεραπείας, καθώς και την κλινική και οικονομική αξιολόγηση των θεραπευτικών στρατηγικών.

Ο καθορισμός της διαδικασίας καταχώρησης των πληροφοριών στα επιμέρους πεδία καθώς και των κριτηρίων για την αξιολόγηση της ποιότητας των πληροφοριών αυτών.

Η πρόταση για επικαιροποίηση των παραμέτρων όταν απαιτείται.

Η παρακολούθηση της πορείας ολοκλήρωσης, τήρησης και επεξεργασίας των δεδομένων των εν λόγω Μητρώων.

Η εξαγωγή συμπερασμάτων και η εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας προτάσεων για τη διαμόρφωση πολιτικών υγείας με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας σχετικά με την πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Υπόθεση NOVARTIS HELLAS: Ο Νίκος Μανιαδάκης κατονομάζει και μηνύει τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες (WORD